Mještani Vrbana protiv rušenja autohtonih stabala zbog izgradnje dječjeg vrtića

Written by on 17/07/2019

Foto: Facebook – Marina Pečenko

U zagrebačkom kvartu Vrbani radnici su prije točno tjedan dana došli posjeći stabla zbog izgradnje dječjeg vrtića. Stanovnici su ih već nekoliko puta u tome pokušali spriječiti jer se radi o parku s autohtonim topolama i vrbama u jedinom preostalom kvartu koji se sada uništava.

Kako nam je rekla sugrađanka Marina Pečenko koja s ostalim mještanima sudjeluje u blokiranju rušenja zelenila, do sada su srušene dvije autohtone vrbe i 10-tak stabala.

Nazvali smo ju i rekla nam je kako je sve počelo u ponedjeljak, 10.7.

Upoznala nas je sa situacijom Marina Pečenko. Radnici ispočetka nisu imali papire, kao ni ogradu oko gradilišta i tablu o radovima, pa je rušenje odgođeno barem nakratko. Nakon toga su se organizirali i krenuli su u akciju spašavanja ostalih stabala.

Građani su pozvali policiju koja je napravila uviđaj i naredila radnicima da ograde gradilište. A upitali smo Marinu Pečenko kako su reagirali radnici na njihovo blokiranje i otežavanje rada.

Mještani su poslali dopis Gradu Zagrebu i uredu za graditeljstvo. Tražili su sastanak kako kako bi od njih dobili sve informacije koje su im važne jer im radnici na gradilištu nisu otkrivali previše. Poslali su argumentirano pismo s obrazloženjima a jučer su otišli na taj zakazani sastanak.

Pitali smo Pečenko što je točno problem – izgradnja vrtića, ne postavljanje table i ograde koje bi ukazale na gradnju ili rušenje stabala.

Što se tiče table na kojoj piše tko gradi, što gradi, i kako – stanovnici se pitaju je li sve prema propisima i protokolima. Stoga Pečenko ima poruku za slušatelje koji možda mogu pomoći i koji se razumiju u građevinske aspekte, šumarstvo, alergologiju i ekologiju.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST