Ministrica Obrazovanja Blaženka Divjak predstavila program prilagodbe obrazovanja potrebama tržišta rada!

Written by on 14/03/2018

Foto: Facebook Blaženka Divjak

Već nekoliko godina slušamo o velikoj „smjeni“ poslova i načina na koji ćemo uopće raditi u budućnosti. Razvojem novih tehnologija mijenja se i slika potreba poslodavaca na tržištu rada, stoga su u ministarstvu obrazovanja odlučili osigurati financijska sredstva kako bi se učilišta prilagodila novim potrebama!

Tako je ministrica Divjak jutros pred novinarima predstavila plan postizanja tog cilja. Osigurana su visoka financijska sredstva u iznosu od čak 100 milijuna kuna, a ulog će se zasnivati na istraživanjima koje je proveo Hrvatski klasifikacijski okvir. HKO je reformski instrument kojim se uređuje cjelokupni sustav kvalifikacija na svim obrazovnim razinama u Republici Hrvatskoj.

Prilagodbe su u skladu s preporukama Europske Komisije koja iznosi i jedan pomalo iznenađujuć podatak. Prema njihovim procjenama, čak 65 posto djece koja ulaze u osnovne škole će raditi u zanimanjima koja danas ne postoje, a uz sve to, čak 90% poslova budućnosti će zahtjevati neku razinu digitalne pismenosti.

Cilj je jasan – protok informacija i usklađivanje tržišta rada i visokog obrazovanja. Sve to ne bi smjelo dovesti u pitanje autonomiju sveučilišta.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST