Ministarstvo poljoprivrede upozorava kako konzumirati, bojati i kuhati jaja

Written by on 19/04/2019

Foto: Velika pisanica facebook

Ministarstvo poljoprivrede na svojoj je web stranici objavilo savjete za blagdansku kupnju, posebice što se tiče jaja. Upozoravaju na moguće opasnosti za zdravlje.

Kuhana, ispuhana, obojena umjetnim bojama ili pak ukrašena na tradicionalan način – jaja su neizostavan simbol Uskrsa. Da biste izbjegli pojavu bolesti, važno je znati kako pravilno postupati prilikom pripreme, ukrašavanja i konzumacije jaja. Za početak, uzmite jaja iz pouzdanog i sigurnog izvora.

Svježina jaja može se provjeriti ako se stavi u čašu hladne vode. Svježe jaje ostane na dnu, dok starije pluta na površini, što je posljedica zračnog džepa u jajetu koji je veći što je jaje starije.

Kad smo kod kuhanja jaja Što zbog jednostavnosti, što zbog sigurnosti, većina se ljudi radije odlučuje ukrašavati prethodno kuhana jaja. Preporučuje se jaja skuhati neposredno prije bojenja. Prilikom pripreme tvrdo kuhanih jaja, ona bi u posudi trebala biti složena u jedan red i prekrivena vodom najmanje 2-3 cm preko ruba jaja. Za savršeno tvrdo kuhana jaja, preporučuje se zagrijati posudu s jajima do vrenja, a zatim kuhati još 12 minuta.

Evo par riječi i kako najbolje čuvati pisanice. Naime, tvrdo kuhana jaja moraju se pohraniti na temperaturu hladnjaka i konzumirati u roku do 7 dana, ali pod uvjetom da se neposredno prije konzumacije izvade iz hladnjaka. U hladnjaku se trebaju čuvati u ljusci, a ako je ljuska oštećena ili napukla, trebala bi se konzumirati što prije, tj. u roku od 2-3 dana. Ponekad je teško utvrditi postoji li oštećenje ljuske, a potvrda za to je boja bjelanjka. Tvrdo kuhano jaje koje se čuva u hladnjaku očisti se od ljuske neposredno prije konzumacije. Jaja očišćena od ljuske treba konzumirati u roku od jednog dana.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST