mehanizam Europske unije za civilnu zaštitu

Written by on 12/05/2019

Jedna od važnih europskih a time i hrvatskih tema je mehanizam Europske unije za civilnu zaštitu!

Radi bolje zaštite građana cilj je rescEU-a ojačati postojeći mehanizam za civilnu zaštitu. Ponajprije se želi uspostaviti nova europska pričuva koja obuhvaća kanadere, posebne crpke za vodu, timove za potragu i spašavanje u gradovima te poljske bolnice kao i timove hitne medicinske pomoći.

Također zadatak ovog instituta Europske unije je jačanje suradnje između država članica na ovom području s ciljem poboljšanja prevencije, pripravnosti i odgovora na katastrofe. Preko Mehanizma, Europska komisija a time i Europska unija, igra ključnu ulogu u koordinaciji odgovora na katastrofe u Europi i izvan nje.

To je prilika za Hrvatsku da se istakne kao lider u Europskoj uniji jer na ovom području ima ogromno iskustvo i izvrsno organizirane službe koje su u stanju odgovoriti na sve izazove prirodnih katastrofa kao i u spašavanju ljudskih života. Mnogi upravo Hrvatsku vide kao sjedište Agencije za civilnu zaštitu.

…iz Brisela nam pojašnjava Alen Legović, medijski savjetnik u Europskom parlamentu.

Svemu se ovome možemo nadati ali za to su svakako potrebni napori hrvatske strane, njene vanjske i europske politike a naravno i hrvatskog umijeća lobiranja.

Europska unija je u ožujku ove godine ojačala sve komponente upravljanja rizikom od katastrofa kako bi se što bolje zaštitio građane od katastrofa. Kako bi se osiguralo da se Europa pripremi za sezonu šumskih požara, novo zakonodavstvo predviđa prijelaznu fazu tijekom koje države sudionice mogu dobiti sredstva u zamjenu za stavljanje sredstava vatrogastva na raspolaganje EU. Na izradi ovog novog zakonodavstva sudjelovala je europarlamentarka Željana Zovko.

Evo što je Zovko još poručila:

Ovo je velika prilika i za hrvatsko gospodarstvo , naglasila je Zovka!

Ovdje se mora naglasiti da ovo nije zametak neke nove europske vojske!

Ponovimo na kraju ; Unaprijeđeni mehanizam EU-a za civilnu zaštitu uspostavio je nove europske rezerve kapaciteta (“rescEU rezerve”) koji u početku uključuje zrakoplove za gašenje požara i helikoptere. Kroz ojačani mehanizam, EU postavlja temelje za bolje pripremanje i reagiranje na druge izvanredne situacije u budućnosti, kao što su hitne medicinske pomoći, kemijske, biološke, radiološke i nuklearne izvanredne situacije.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST