Međunarodni je dan mentalnog zdravlja

Written by on 10/10/2019

Svjetski je dan mentalnog zdravlja. Jeste li znali da u jednom prosječnom razrednome odjelu od 25 učenika čak njih pet suočava s problemima mentalnog zdravlja, a da samo jedan od njih dobiva stručnu pomoć? Samo ovaj podatak je dovoljan alarm da zastanemo i zapitamo se: koliko vremena smo posvetili detekciji mentalnih problema kod naših bližnjih?

Povodom današnjeg internacionalnog obilježavanja, kontaktirali smo doktoricu Ljiljanu Muslić, voditeljicu programa „Pomozi Da“ unutar hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Iako se o djeci brinu roditelji, a tu su i institucije poput škole koje preko svojih učitelja i ostalih djelatnika skrbe o tome da djeca budu dobro, dr. Muslić tvrdi da su odgovorni svi odrasli, a ne samo roditelji!

A čemu program PoMoZi Da? 74,9 % ispitanih odgojno-obrazovnih djelatnika ne bi nikada upitalo učenika/cu razmišlja li o samoubojstvu, a 37,2 % pritom smatra da je to i štetno. Štetnim također smatraju i različite vrste lijekova, informiranje na internetu, kao i hospitalizaciju.
Na tragu rezultata provedenog istraživanja i primjera dobrih svjetskih praksi stručnjaci iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u suradnji s vanjskim suradnicima osmislili su edukativni program PoMoZi Da (Promicanje Mentalnog Zdravlja Djece).
Program želi odgojno-obrazovnim djelatnicima pružiti potrebna osnovna znanja i vještine kako bi u svakodnevnom radu mogli lakše prepoznati probleme mentalnoga zdravlja učenika, ali i lakše i sigurnije pristupiti i pružiti podršku učeniku s problemom te ga potaknuti na traženje stručne pomoći.
 


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST