Marakeški sporazum uzbunio hrvatsku dsenicu

Written by on 02/11/2018

Foto: Marija Pejčinović Burić facebook

Problem migracija niti jedna država ne može riješiti sama stoga je i napisan Marakeški sporazum, koji je u svibnju donijelo i potpisalo 60 zemalja, među kojima je i Hrvatska, a koji bi trebao biti službeno prihvaćen početkom prosinca. Radi se o dokumentu UN-a, koji je stvoren kao odgovor na rezultate analiza potaknute europskom migracijskom krizom , koje su pokazale da redovnim migracijama koje uvijek postoje na svjetskoj razini, ratom izazvane migracije mogu poslužiti kao uzor i primjer da je moguće migrirati u države s višim standardom.

Sporazum o kojem javnost malo zna postao je novi neželjeni dokument desnih krugova u društvu, od kojih su neki slavodobitno objavili da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla da zasigurno neće potpisati taj dokument iako je prije nekoliko mjeseci javno podržavala ovu inicijativu. Evo kako je nastalu situaciju objasnila ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pječinović Burić:

Nema sporazuma ovo je „kompakt“ odnosno katalog mjera. Kako sam već ranije istaknula u tijeku su međuresorne konzultacije i nakon toga će se utvrditi sve što je relevantno za poziciju Hrvatske vezano uz završni dokument -istaknula je ministrica Pejčinović Burić.

Što se tiče najave predsjednice Grabar Kitarović, mi za sada imamo samo službenu informaciju, slijedom pisma koje je predsjednica RH poslala u kolovozu glavnom tajniku UN-a, da se veseli dolasku u Marakeš i da će osobno biti tamo– pojasnila je još jednom ministrica vanjskih i europskih poslova.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST