Konferencija “Živjeti starost – izazov za pojedinca, obitelj i društvo”

Written by on 01/10/2019

Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u suradnji sa Zakladom „Zajednički put“ organizira Konferenciju “Živjeti starost – izazov za pojedinca, obitelj i društvo” s međunarodnim sudjelovanjem koja će se održati od 1. do 3. listopada 2019. u Hotelu International u Zagrebu. Riječ je o jedinstvenoj konferenciji u Republici Hrvatskoj posvećenoj životu u starijoj životnoj dobi iz perspektive različitih stručnjaka s fokusom na planiranju vlastitog starenja i društvenog planiranja starenja. Jedan od osnovnih ciljeva ove Konferencije je promocija interdisciplinarnog pristupa starenju.

Danas, prvog dana Konferencije „Živjeti starost – izazov za pojedinca, obitelj i društvo“, održat će se panel diskusija na temu „Estetika starenja“. Današnji ideal mladosti i ljepote u potpunoj je suprotnosti s ubrzanim tempom starenja našeg društva. Naime procjenjuje se da će u Europi do 2050. godine svaki četvrti stanovnik biti stariji od 65 godine, dok s druge strane, nikada kao do sada u društvu nije bio toliki naglasak na imperativu mladosti. Upravo zato u okviru panel diskusije o kultu mladosti, diktatu ljepote i mladosti, medijskoj slici starenja tabuu zvanom estetske operacije progovorit će prim. dr. Siniša Glumičić, estetski kirurg, prim. dr. Sanja Gregurić, specijalistica dermatovenerologije i laserska kirurginja, Sonja Šarunić, novinarka, urednica i voditeljica na Hrvatskoj radioteleviziji, Zvončica Vučković, ‘plus age’ manekenka i model te Matija Sinković, istraživač – stručni suradnik na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Progovaranju o važnosti razvijanja različitih modela stanovanja namijenjenog osobama starije životne dobi i njihovom utjecaju na kvalitetu života osoba starije životne dobi doprinijet će plenarni predavači: prof. mr. sc. Boris Koružnjak, d.i.a., redoviti profesor na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te Franc Imperl, univ. dipl. psiholog, vlasnik tvrtke Firis Imperl koja se bavi postavljanjem standarada kvalitete u domovima za starije osobe u Sloveniji. Sve aktualnija, ali i dalje tema o kojoj se ne progovara dovoljno je i srebrna ekonomija koja se bavi poslovnim mogućnostima za ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta koje se javljaju starenjem društva, a upravo srebrna ekonomija predstavlja potencijalni odgovor na navedeni izazov. Upravo o temi srebrne ekonomije u sklopu plenarnog predavanja govorit će prof. dr. sc. Mladen Vedriš, redoviti profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Kroz usmena izlaganja progovorit će se i ulozi lokalne zajednice u životu starijih osoba, prikazu stanja i perspektiva skrbi za starije osobe, pravima starijih osoba, modelima aktivnog i zdravog starenja, brizi o zdravlju i prehrani u starijoj dobi, institucijskoj i izvaninstitucijskoj skrbi, skrbi o osobama oboljelima od Alzheimerove demencije i drugih demencija, seksualnosti, cjeloživotnom učenju i mnogim drugim zanimljivim temama. Vjerujemo kako će širok raspon tema te predstavljanje inovacija, razmjena iskustava i znanja među stručnjacima, kao i zaključci Konferencije biti poticaj za daljnji razvoj i unapređenje modela skrbi za starije osobe.

Posljednjeg dana Konferencije, izlaganje će održati gostujući predavač iz Europske socijalne mreže, Edward Shrimpton koji će u svom izlaganju predstaviti mrežu, a ujedno će se ovim putem najaviti i pristupanje Grada Zagreba Europskoj socijalnoj mreži. Također, posljednjeg dana Konferencije izlaganje na temu Age friendly city održat će i Polona Ocvirk u ime Grada Celja nakon kojeg će se najaviti inicijativa Grada Zagreba pristupanju globalnoj mreži Age-friendly gradova i zajednica u sklopu Svjetske zdravstvene organizacije.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST