Konferencija o Hrvatskoj političkoj emigraciji

Written by on 22/02/2019

Danas je završila dvodnevna Konferencija Povijest hrvatske političke emigracije u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.

O bogatoj, burnoj i često puta tragičnoj povijesti hrvatskog iseljeništva govorilisu brojni panelisti, uglavnom prominentni povjesničari i diplomati.
Kratki rezime dao nam je Dr, Marin Sopta, predsjednik Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva.

Na ovoj koferenciji je pokazano bogatstvo i slojevitost hrvatske emigracije, gdje su političke stranke i individualci zastupali i radikalne poglede, ali…

Dajući rezime djelovanja iseljeništva od kraja 1. svjetskog rata, dakle u takozvanoj „ Staroj Jugoslaviji“, preko 2. svjetskog rata, ne zaobilazeći odgovornost za NDH, pa preko sporazuma Tito – Šubašić, DR. Sopta dolazi do recentnih zbivanja.

Jedan od panelista je i Prof. Tomislav Sunić koji je imao izlaganje o postmoderni u hrvatskoj emigraciji. Iznio je i neka razočaranja kao povratnik u stari kraj.

NO, do promjena će doči, ali ne zaslugom hrvatskih vlada i intelektualaca, nego zbog veleikih događaja u Europi i Americi, a to su masovne promjene stanovništva ili emigracije.
Iznio je i jedno svoje zapažanje vezano za burnu hrvatsku povijest vezanu za međunarodne odnose.

Nastavio je zamjerkama na percepciju, ali sa hrvatske strane.

Tema iduće konferencije u organizaciji Matice iseljenika biti će o iseljeničkom turizmu. Treba posvetiti više pozornosti na veliki potencijal naših iseljenika i kao promotore hrvatskog turizma, ali i kao ulagače u turizam.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST