Koliko je važno cijepiti djecu protiv HPV virusa

Written by on 16/06/2019

Inicijativa “Ride4Woman” Europskog udruženja ginekoloških onkologa stigla je u Hrvatsku. Biciklisti , većinom liječnici i zdravstveni radnici, na svom su humanitarnom putu od Atene do Graza jutros došli na Trg bana Jelačića.

Riječ je o edukativnoj biciklijadi u kojoj zdravstveni stručnjaci iz Austrije, Grčke, Engleske, Litve, Poljske, Njemačke i Češke bicikliraju kako bi upozorili na važnost prevencije četvrtog najčešćeg raka kod žena – raka vrata maternice.

U druženju s građanima podijelili su najvažnije savjete kada je u pitanju sprečavanje i liječenje ove bolesti. Građanima su poručili da je rak maternice izlječiv ako se otkrije na vrijeme, te koliko je tjelesna aktivnost važna za zdravlje žena.

 

… rekao nam je doktor Damir Eljuga

 

Što u konkretnom slučaju znači prevencija?

 

Od raka vrata maternice u Europi godišnje umre 24 tisuće žena, u Hrvatskoj 120.

 

No , unatoč tome procijepljenost u Hrvatskoj protiv HPV virusa je vrlo mala , što je loše, naglasio je Eljuga! Cjepivo je u kalendaru cijepljena ali nije u obligatnom kalendaru!

 

Zašto je u Hrvatskoj procijepljenost protiv HPV-a ovako niska?

 

Cijepljenje je uzrok što su nestale bolesti protiv tuberkuloze i što je spriječena epidemija dječje paralize u svijetu , naglasio je Eljuga!

 

Nakon Zagreba, biciklisti kreću put Maribora, nakon kojeg slijedi deveti europski grad i finalni cilj– Graz. Do sada su bili u Ateni, Skopju, Tirani, Podgorici, Sarajevu i Banja Luci.

Događaj u Zagrebu organizirala je Hrvatska liga protiv raka, Grada Zagreb i Klinika za tumore Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, a pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva zdravstva i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST