KoHOM: Neprimjereno je prozivati liječnike zbog neodgovornih pojedinaca

Written by on 17/07/2019

Foto: KoHOM.hr

Nakon teške prometne nesreće koju je izazvao muškarac pod utjecajem droga i lijekova, stižu udari na liječnike obiteljske medicine!

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine neprimjerenim smatra prozivanja liječnika obiteljske medicine u medijima da su oni jedini odgovorni za to što neodgovorni pojedinci sjedaju za volan i onda kada im zdravstveno stanje to ne dopušta.

S obzirom na nedavni događaj u kojem je osoba pod utjecajem droga skrivila tešku prometnu nesreću u kojoj je ozlijeđena tročlana obitelj, KoHOM navodi kako se Zakon o sigurnosti prometa na cestama odnosi na sve liječnike, a ne samo na liječnike obiteljske medicine.

Mi smo o ovome razgovarali s dr. Renatom Čulinović Čaić, predsjednicom Hrvatskog liječničkog sindikata koja je istaknula da se takve stvari mogu saznati prilikom raznih pretraga nakon kojih svaki pacijent dobije otpusno pismo iz bolnice koje je dužan dostaviti liječniku obiteljske medicine.

A ono što je još zanimljivo, ističe doktorica Čulinović Čaić, liječnici su svakodnevno opterećeni sa sve većim brojem dokumentacije i administracije.

Liječnik po kliničkim i zdravstvenim simptomima može i sam procijeniti konzumira li osoba što ne bi trebala, međutim, to ne može dokazati bez laboratorijskih pretraga. Doktorica je rekla kako na svaku pretragu pacijent treba osobno pristati.

No jesu li obiteljski liječnici stvarno odgovorni za stanja na cestama?

Iz KoHOM-a smatraju da bi svaki pojedinac trebao imati razvijenu osobnu odgovornost pa onda niti jedan liječnik, a ne samo liječnici obiteljske medicine, ne bi bio doveden u situaciju da raznim institucijama prijavljuje svoje pacijente.

U uređenim državama liječnici obiteljske medicine nisu stavljeni u poziciju ‘policajaca’ prema svojim pacijentima već se bave medicinom, a odnos s bolesnicima temelje na povjerenju i liječničkoj tajni”, navodi se u priopćenju.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST