Kinezi ponovo u Hrvatskoj – postoji li stvarno nade za hrvatsku brodogradnju?

Written by on 20/05/2019

U Zagreb su ponovo stigli Kinezi. Predstavnici najveće kineske brodograđevinske industrije došli su posjetiti brodogradski institut i to nakon što je trgovački sud u Pazinu proglasio stečaj nad Uljanikom d.d. i pulskom škveru. Kinezi će se sutra uputiti u Rijeku.

Paralelno s dolaskom kineske delegacije krenula je podjela otkaza sada već bivšim uljanikovcima. Podjela otkaza krenula je u 9 sati za više od 1100 radnika. Radnici su podijeljeni u grupe od po 30 ljudi na sat radi lakšeg protoka i izbjegavanja gužve, objavljeno je na Facebook grupi uljanikovaca.

Radnici će birati idu li odmah na burzu ili će odraditi mjesec dana otkaznog roka. Mobilni timovi Zavoda za zapošljavanje upoznat će radnike s njihovim pravima na burzi rada i kada će im biti isplaćena tri minimalca.

Zavod za zapošljavanje će upoznat radnike s njihovim pravima na burzi rada. A sindikalist Boris Cerovac je za N1 rekao kako radnici ne znaju što dalje učiniti – da ih se treba informirati i dati im odgovore:

A dok je danas više od 1100 Uljanikovca osobno dobivalo otkaze, šestorica iz afere Uljanik izlaze na slobodu.
Na Županijskom sudu u Rijeci ukinut je istražni zatvor za šestoricu od ukupno 14 osumnjičenih u aferi Uljanik.

Šestorka je u istražnom zatvoru zadržana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, no Državno odvjetništvo obavijestilo je sud da su ispitani svi svjedoci zbog čega prestaje razlog za određeni pritvor.

Sada im slijedi obrana sa slobode. Pred sobom imaju vrlo ozbiljne optužbe koje teže milijardu i 200 milijuna kuna štete Uljanik grupi i povezanim društvima.

Jedini kojeg su mediji uspjeli nešto pitati bio je Maksimilijan Percan:

U pritvoru su, podsjetimo, bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, bivši predsjednik Uprave »3. maja« Maksimilijan Percan te bivši direktori Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić i Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc.

Osmero ih i dalje ostaje u istražnom pritvoru.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST