Kako se zaštiti od krpelja zaboravite alkohol i ulje

Written by on 25/03/2019

Foto: wikipedia

Ugriz krpelja može biti itekako opasan. Krpelji za svoj razvoj i razmnožavanje trebaju obrok krvi, a pri hranjenju mogu na čovjeka prenijeti uzročnike opasnih zaraznih bolesti. Najčešće su to virusi i bakterije koji uzrokuju krpeljni meningoencefalitis i lajmsku boreliozu.

Medicina se uglavnom uspješno bori protiv ovih bolesti cjepivima i antibiotskim terapijama, no problem je u tome što je ove bolesti često teško prepoznati. I tu nastupa prevencija! Nakon svakog boravka u prirodi pregledajte se, posebice djecu, kako biste krpelja uklonili prije nego ugrize. Krpelj čak i do 8 sati traži mjesto gdje će ugristi i tako ostavlja dovoljan prostor za uspješno uočavanje i odstranjivanje. Za ugriz traži mekani dio kože, najčešće su to područja iza uha, na tjemenu, zatiljak, pazuh, meki dijelovi pregiba lakta i koljena. Ubod najčešće ne osjetimo zbog svojevrsnog anestetika kojeg krpelj luči u svojoj slini, tako da ne možemo računati na to da će ga otkriti bol prilikom ugriza.

Kada do ugriza dođe krpelja treba pažljivo odstraniti pincetom, i to primiti ga što bliže koži i laganim povlačenjem izvući. Krpelje se nikako ne smije mazati jer u tim trenucima zbog stresa krpelj u vaš organizam može ispustiti dodatnu količinu eventualno prisutnog virusa. Za uspješno odstranjivanje potrebna je samo čista pinceta i mirna ruka. To znači da treba zaboraviti na sve ono čime smo se do sada liječili alkohol, ulje, vosak i brojne druge savjete koje ste čuli. Ukoliko dođe do pucanja pa rilce ili glava ostanu u koži, ne trebate paničariti i kopati ih van. Dovoljno je ostaviti ih, organizam će ih sam odbaciti ili se možete javiti liječniku pa će on u sterilnom okruženju očistiti ostatke pod kožom.

Uz sve što smo naveli, ako često boravite u prirodi, bilo profesionalno ili rekreativno, stručnjaci savjetuju i cijepljenje. Cijepljenje se provodi trima dozama cjepiva protiv kojima se postiže zaštita tijekom tri do četiri godine. Nakon tri godine se treba docijepiti jednom dozom, ako se želi zadržati odgovarajuća razina zaštite. Svakako je važno da se o cijepljenju posavjetujte sa svojim liječnikom ili epidemiologom u nadležnom zavodu za javno zdravstvo.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST