Još šest milijuna EURA Bosni i Hercegovini kao pomoć EU-a u upravljanju migrantskim tokovima

Written by on 12/08/2018

Foto: Foto: Europska komisija

Europska komisija posebnom je mjerom dodijelila Bosni i Hercegovini šest milijuna eura za pomoć u upravljanju migrantskim tokovima. Tim će se sredstvima poboljšati kapaciteti BIH za identificiranje, registriranje i upućivanje državljana trećih zemalja pri prelasku granice, osiguranje smještaja i osnovnih usluga za izbjeglice, tražitelje azila i migrante, a ojačat će se kapaciteti nadzora i zaštite državne granice, čime će se pridonijeti i jačanju borbe protiv trgovine ljudima i njezino sprečavanje. Ta sredstva dopuna su iznosu od 1,5 milijuna EUR koliko je od lipnja već dostupno Bosni i Hercegovini za podmirivanje hitnih potreba izbjeglica i migranata. Uz humanitarnu pomoć, pomoć Europske komisije od 2007. Bosni i Hercegovini u području migracija i upravljanja granicama iznosi 24,6 milijuna EUR. Bosna i Hercegovina je od siječnja 2016. korisnik regionalnog programa za potporu upravljanju migracijama usmjerenom na zaštitu vrijednog osam milijuna eura.

Komisija pokreće novi poziv na podnošenje prijedloga za projekte koji bi se mogli ostvariti u okviru Europskih snaga solidarnosti.

Europska komisija poziva sve zainteresirane da se jave s idejama za projekte koji bi se mogli ostvariti u okviru Europskih snaga solidarnosti. Iz proračuna EU-a izdvojeno je ukupno 44 milijuna EUR za dodjelu odabranim projektima, koji će biti otvoreni mladima iz cijele Europe i izvan nje.
Ovaj je poziv prvi u nizu poziva zahvaljujući kojima će se do kraja 2020. omogućiti najmanje 100 000 mladih da sudjeluju u Europskim snagama solidarnosti.

Ovaj poziv na podnošenje prijedloga za projekte u okviru Europskih snaga solidarnosti pokazuje kako radimo na povećavanju broja prilika da se mladi uključe u aktivnosti solidarnosti. Europske snage solidarnosti, koje se financiraju iz proračuna EU-a, najbolji su okvir koji mladima omogućava učenje, dijeljenje i usmjeravanje svoje energije za opće dobro, izjavio je povjerenik za proračun i ljudske resurse Günther H. Oettinger.

Solidarnost je jedna od ključnih vrijednosti Europske unije. Mladi ljudi širom EU-a kontinuirano pokazuju spremnost da pomognu onima kojima je pomoć potrebna. Stvaranjem posebnog okvira i osiguravanjem potrebnih sredstava za razdoblje 2018. – 2020. mladima želimo dati više prilika za sudjelovanje, među ostalim, dajući im mogućnost da se organiziraju u volonterske timove i da iznose vlastite ideje za projekte solidarnosti, rekao je povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics.

Europske snage solidarnosti pomažu mladima u profesionalnom razvoju i integraciji na tržište rada. S obzirom na to da te snage imaju izraženu europsku dimenziju solidarnosti, sudjelovanje u njihovim aktivnostima izvanredna je prilika za mlade da razviju međuljudske vještine i steknu nova znanja, čime obogaćuju i sebe i društvo u cjelini, izjavila je povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST