Jesu li Hrvati u većini prevaranti ili je naš porezni sustav prekompliciran?

Written by on 15/08/2019

Foto: pixabay

“Izdavanje predračuna, ponuda, narudžbi i sličnih dokumenata umjesto fiskaliziranih računa najteži je porezni prekršaj i prema prekršiteljima se primjenjuju sve zakonom dopuštene mjere uključujući i zabranu rada”, rekli su iz Porezne uprave za Večernji list!

Porezne inspekcije u prvih sedam mjeseci ove godine pokucale na vrata oko deset tisuća lokala i drugih privrednih subjekata, obveznika fiskalizacije. Kod dvije trećine njih otkrili su propuste u provedbi propisa. Polovica uočenih prekršaja mogla bi se opisati kao bezazleno i nenamjerno kršenje propisa, no svaki četvrti lokal u koji su ušli inspektori zaradio je novčanu kaznu i prekršajnu prijavu, piše Večernji list.

Predračun nije novost ali novost s početka ove godine i posljednjeg kruga porezne reforme jest da je država obvezala poduzetnike da na svakom takvom predračunu velikim slovima napišu da to nije fiskalizirani račun pa su pojedini vlasnici lokala gostima izdali predračune koji izgledaju kao računi.

 

…rekao nam je Davor Banović, akreditirani parlamentarni asistent u Europskom parlamentu.

 

No Banović ističe još nešto…

 

Idemo otvoriti novo pitanje! Da li stvarno samo jedna trećina ugostitelja i ostalih obveznika fiskalizacije posluje u skladu sa zakonskim normama i koliko time državni proračun može biti oštećen?

 

Koliko su česte porezne promjene u Hrvatskoj dobro komunicirane, odnosno da su nova pravila jasna i poreznim obveznicima i građanima kao potrošačima?

 

Da li je to okej ili nije prosudite sami , no , moramo naglasiti da u Europskoj državi ni jedna država nema obavezu fiskalizacije!

 

I još jednom da utvrdimo gradivo!

 


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST