Jedan radnik poginuo u snažnoj eksploziji u rafineriji u Bosanskom Brodu

Written by on 10/10/2018

Foto: Screenshot N1

Nažalost, prema novim informacijama jedan je ranik poginuo, a devet je osoba ozlijeđeno – u sinoćnjoj snažnoj eksploziji koja se dogodila u rafineriji u Bosanskom Brodu.

Iako su prve informacije ukazivale da nitko nije smrtno stradao, načelnik općine Bosanski Brod Ilija Jovičić rekao je kako su poginulog radnika pronašli naknadno. Od devetero ozlijeđenih, troje ih je pušteno na kućno liječenje dok je ostalih šest još u bolnici i izvan su životne opasnosti. Ozlijeđeni radnici imaju posjekotine i ozljede od eksplozije, rekao je dežurni liječnik u Hitnoj pomoći Bosanski Brod.

Požar koji je, sinoć oko 21 i 30, izbio nakon eksplozije u postrojenju broj 4, stavljen je pod puni nadzor nešto prije 23 sata, čime je otklonjena opasnost od daljeg širenja vatre.

Uzrok eksplozije za sada nije poznat, a zasad nema ni informacija kakve je to posljedice ostavilo na okoliš. Također, još se nije oglasila uprava “Optima grupe”, tvrtke u BiH, koja u ime ruskog vlasnika Zarubežnjefta upravlja rafinerijama nafte u Bosanskom Brodu.

Eksplozija je bila toliko jaka da je preplašila i stanovnike Slavonskog Broda. Vatrogasci su sinoć primili brojne pozive uznemirenih građana, pa je tako jedan od stanovnika rekao kako je detonacija bila tako snažna da je porušila stolice u kući.

U Slavonskom Brodu stoga je održana i sjednica kriznog stožera, nakon koje je gradonačelnik Mirko Duspara poručio da nema opasnosti za građane Slavonskog Broda od štetnih plinova.

Pratimo mjerne postaje 1 i 2. Štetni plinovi su u granicama normale, na najnižim mogućim razinama i zasad nema problema. Vjetar puše prema Derventi i grad Slavonski Brod nije u opasnosti, rekao je Duspara.

Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije, izvijestio je da je Slavonski Brod ponudio pomoć oko zbrinjavanja ozlijeđenih, ali su iz Bosanskog Broda rekli kako za to nema potrebe.

Došla je zamolba od strane Bosanskog Broda da se napravi prolaz do bolnice u Slavonskom Brodu. To je i napravljeno, čekalo je 10 kirurga i 8 anesteziologa, ali za to nije bilo potrebe. Svi ozlijeđeni zbrinuti su na bosanskoj strani, rekao je župan Marušić.

Inače, sve se ovo događa u vrijeme kada je predsjednica Grabar Kitarović privremeno premjestila svoj Ured u Brodsko-posavsku županiju. Međutim, u vrijeme eksplozije predsjednica je bila u Zagrebu, gdje je prespavala. U Slavonski Brod ponovno dolazi danas, jer u 14 sati ima dogovoren sastanak na temu zagađenja zraka koje upravo dolazi od rafinerije u Bosanskom Brodu, u kojoj je došlo do eksplozije.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


Nastavi čitati

RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST