Izraelci sutra dolaze u Hrvatsku

Written by on 09/01/2019

Čini se kako će sapunica oko kupnje borbenih aviona koji bi trebali braniti hrvatsko nebo ovih dana dobiti svoj epilog, ili točnije rečeno, kraj prvog poglavlja.

Sukladno najavama, sutra u Zagreb stiže izraelska delegacija. Oni bi zajedno s ministrom Krstičevićem i njegovim timom trebali rasvijetliti gdje je točno zapelo u kupovini njihovih F 16 aviona, i naravno pokušati spasiti posao. No, čini se da od toga ipak neće biti ništa. Još pred nekoliko dana premijer Andrej Plenković  je gotovo pa izjavio da posla neće biti ništa. Danas ipak nešto više rezerve:

Prvo ćemo sutra vidjeti što će nam kazati predstavnici izraelskog ministarstva obrane, a nakon toga ćemo donositi odgovarajuće odluke– rekao je Plenković upitan hoće li se raspisati novi natječaj za nabavu borbenih aviona. Ponovio je i kako je Hrvatska donijela odluku o odabiru aviona između postojeće četiri ponude od kojih je izraelska bila najbolja.

Istaknuo je Plenković da će, ako izraelska strana nije u stanju ispuniti ono što je obećala, Hrvatska poništiti tu odluku o odabiru. Plenković smatra kako je pravno stvar jasna i nikakva šteta nije nastala.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ističe pak kako je izgubljeno dragocjeno vrijeme, a da je hrvatsko ratno zrakoplovstvo spalo na tri zrakoplova MIG-21.

Remont zrakoplova koji je napravljen 2013. je apsolutno bio promašen. To su razlozi i pitanja koja trebamo razmatrati. Sad je najbitnije ne samo hoće li doći do realizacije, nego što ćemo ako ne dođe do realizacije. Očito ćemo morati ići u proces nabave, ovisno o tome što ćemo čuti sutra. Hrvatska želi zadržati borbeno zrakoplovstvo, morat ćemo pokrenuti novi postupak, vremena nemamo, stanje Migova je puno lošije nego što je trebalo biti. Morat ćemo biti kreativni– rekla je Kolinda Grabar Kitarović.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST