Izglasana direktiva za očinski dopust

Written by on 05/04/2019

Europski parlament donio je novu direktivu o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i skrbnika, prema kojoj će muškarci imati najmanje 10 dana plaćenog očinskog dopusta nakon rođenja djeteta.
Države članice mogu dati i dulji i bolje plaćen dopust jer se na razini Unije propisuju samo minimalni standardi.

Direktiva stupa na snagu 20 dana nakon objave u Službenom listu EU-a, a države članice imaju rok od tri godine da nova pravila uvedu u svoja zakonodavstva.

Nazvali smo Udrugu Roditelji u akciji – popularne RODA-e i javila nam se Branka Mrzić Jagatić, koordinatorica.

Ajmo onda po redu. Što je rodiljni dopust ?

A roditeljski dopust ?

I sad normalnim, pojednistavljenim riječnikom…

Da li zbog složenosti izračunavanja ili zbog neinformiranosti ili pak malih naknada očevi u vrlo malom postotku koriste pravo na roditeljski dopust, ali brojke su sve bolje…
Branka Mrzić Jagatić iz RODA.

Razlog je tome I povećanje naknada za roditeljski dopust koje iznose od 2200 Kuna do 3.900 Kuna mjesečno, ovisi je li riječ o prvom drugom ili trećem djetetu. Zagreb ima pak svoj pravilnik o naknadama za troje i više djece, koji je za takve slučajeve povoljniji od onoga za ostatak Hrvatske.

Visini naknade za 10-dnevni očinski dopust bila bi utvrđena na razini EU-a za rodiljni dopust. Države članice mogu dati dulji i bolje plaćeni dopust jer se na razini EU-a propisuju samo minimalni standardi ispod kojih se ne može ići, ali koliko bi to bilo u Hrvatskoj prerano je govoriti.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST