Izdvojili smo 5 najvažnijih činjenica o Todorićevom blog ratu protiv Vlade

Written by on 28/09/2017

Foto: ivicatodoric.com, hdz.hr

Ivica Todorić, još uvijek vlasnik posrnule megakompanije Agrokor, doduše bez upravljačkih prava, danas je poznatiji u ulozi blogera. Todorić, koji je u medijima svih godina na čelu Agrokora komunicirao rijetko i kontrolirano, danas poput tinejdžera iz dana u dan, iz sata u sat, nerijetko i ostrašćeno, iznosi detalje o Lex Agrokoru, (polu)privatnim sastancima s najvažnijim Vladinim dužnosnicima i još mnogočemu.

Podsjetimo, prihvaćanjem Lex Agrokora koji je donijela Vlada, a izglasao Sabor posljednjeg dana ožujka, Todorić je prepustio upravljanje kompanijom državi. Danas, međutim, tvrdi da je bio na to prisiljen, o čemu lamentira, naravno, na svom blogu.

Putem istog tog bloga bivši direktor Agrokora već danima polemizira s ministricom gospodarstva Martinom Dalić i Vladinim povjerenikom za Agrokor Antom Ramljakom.

Osnovna poruka koju Todorić ovih dana šalje sa svog bloga je da je prisiljen na predaju Agrokora Vladi, a da su oni koji su Vladu u toj predaji predstavljali, to učinili kako bi upropastili Agrokor i/ili pribavili sebi imovinsku korist.

U suprotnosti je to, međutim, s Todorićevom objavom nakon aktiviranja Lex Agrokora u kojoj je putem medija poručio kako je ponosan jer predaje Agrokor u ruke države.

Pojavila se i informacija kako iza bloga stoji dobro razrađena PR strategija (vlasnik web stranice ivicatodoric.hr na kojoj posrnuli tajkun objavljuje blogove je bivši glasnogovornik HDZ-a o Sanaderove Vlade Ratko Maček) koju je Todorić smislio u Beogradu gdje se navodno još uvijek nalazi.

Kako god bilo, Todorić zasada, čini se, vrlo uspješno komunicira poruke koje želi poslati javnosti. Teško je ocijeniti je li cilj ove njegove blog ofenzive jednostavno da pokaže da je i dalje itekako društveni i politički faktor, želi li si izgraditi bolju poziciju uoči mogućeg kaznenog progona protiv njega koji se intenzivno spominje posljednjih dana, ili oboje.

Sutra nas u svakom slučaju očekuje objava nalaza revizije koja bi, ako je vjerovati pisanju tjednika Nacional, trebala pokazati da su Todorić i bivša uprava lažirali bilance Agrokora za čak 2 milijarde eura.

Što to zapravo znači? Najjednostavnije rečeno, da su prikrivali stvarno financijsko stanje u tvrtki i prikazivali ga boljim kako bi, de facto, zavarali ulagače i pribavili novac kreditima za spas Agrokora.

Postoji i politička dimenzija cijele priče, a ovdje se radi o vrlo dubioznim odnosima Todrića s političkom vrhuškom, nasljednicima onih koji su mu političkim pokroviteljstvom i omogućili da dođe u situaciju da danas uopće govorimo o mogućnosti da cijelo gospodarstvo kolabira zbog jedne kompanije.

Samo nastajanje Todorićeva carstva pa onda poslovanje koje je očito bilo na rubu, a ako revizija pokaže da su bilance lažirane – i preko ruba zakonitosti, odvijalo se uz prešutno ili otvoreno odobravanje političkog establišmenta. Upravo zato nije nevažna priča o saborskom istražnom povjerenstvu koje zagovara oporba, a koje bi trebalo u prvi plan staviti političku dimenziju.

Njome bi se u jednom trenutku mogao pozabaviti i DORH, pogotovo ako je Todorić, ako već pada, odlučio pasti sa stilom, kako se čini iz njegove blog avanture. Sasvim je sigurno da Todorić zna mnogo detalja o ulozi državnog vrha, ovog i prethodnih, u priči s Agrokorom.

Naposlijetku, aktualni ministar financija je Zdravko Marić, bivši direktor u Agrokoru i čovjek blizak Ivici Todoriću, o čijem se opozivu zbog njegove uloge u Agrokoru čak glasalo u Saboru. Jedna od objava na Todorićevu blogu govori o tome da se s njim jedan na jedan u ulozi ministra, uz Martinu Dalić, sastajao i Marić, da bi se kasnije izuzimao iz odluka koje su se ticale Agrokora.

Todorićevo bloganje, osim što iritira dobar dio javnosti (jučer je imao 6 objava u jednom danu!), razotkrilo je nekoliko činjenica koje izdvajamo u nastavku:

  1. Todorić je s Martinom Dalić i Zdravkom Marićem vodio razgovore jedan na jedan u sjedištu svoje kompanije. U svojoj polemici s Dalić Todorić joj je, a gdje drugdje nego na blogu, poručio da joj taj razgovor može i dokumentirati što bi značilo da Tododrić posjeduje snimke tih razgovora, što otvara cijelu pandorinu kutiju kada je riječ o odnosima vrha države s Todorićem.
  2. Ramljaka je Todorić uhvatio u laži. Naime, Vladin je povjerenik nakon Todorićevih prozivki na blogu, priznao da je iznio lažan podatak o fondu Knighthead Capital za koji je izjavio da je bio izlistan na burzi, iako to nije bio slučaj. Todorić je Ramljaka nazvao tragično nesposobnim ili motiviranim vlastitim, privatnim interesom.
  3. Todorića će braniti najpoznatiji odvjetnički duo – Čedo Prodanović i Jadranka Sloković. Napisao je to Todorić komentirajući prezentaciju objavljenu u današnjem Jutarnjem listu u kojom je navodno od Vlade početkom godine tražio financijsku pomoć za Agrokoru. Tako bi dvojac koji je branio i Sanadera, i drugu veliku ribu mogao zastupati na sudu.
  4. “Gazda” je jako ljut na Martinu Dalić i Antu Ramljaka. Todorićevo bloganje dosad su obilježili napadi na ministricu financija i Vladina povjerenika koji su mu, čini se, glavne mete. Kritizirao je i svog bivšeg suradnika Zdravka Marića kojega je dosad samo hvalio.
  5. Todorić neće pasti bez ispaljenog metka. Potpuno je jasno da je bivši šef Agrokora odlučio progovoriti, a to bi moglo u velike probleme uvaliti one koje su s njim tajno pregovarali s visokih pozicija izvršne vlasti.

Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST