IZBOR PREDSJEDNIKA EUROPSKOG PARLAMENTA

Written by on 28/06/2019

Foto: pixabay

Nakon prve sjednice novog saziva Parlamenta, koja počinje 2. srpnja u 10.00 sati, zastupnici će idući dan, 3. srpnja, izabrati predsjednika na mandat od dvije i pol godine.

U skladu s člankom 14 Poslovnika Europskog parlamenta, sjednicom na kojoj se bira novi čelnik predsjeda dosadašnji predsjednik, ili – ako to nije moguće – jedan od potpredsjednika iz prethodnog saziva (odlučit će se u skladu s njihovim redom prvenstva). U odsutnosti svih njih, sjednicom predsjeda zastupnik s najduljim stažem u Parlamentu. Glasovanje nadgleda osam zastupnika odabranih ždrijebom.

Prema članku 15, kandidate za predsjednika može predložiti klub zastupnika ili najmanje jedna dvadesetina zastupnika („niski prag“ koji je uveden revidiranim Pravilnikom). Predsjednik se bira tajnim glasovanjem.

Rok za kandidaturu za predsjednika bit će objavljen prilikom otvaranja sjednice u utorak ujutro (očekuje se da će rok biti do 19.00 sati).

Kandidati će prije izbora imati prigodu za kratko predstavljanje, u trajanju od najviše pet minuta.

Da bi bio izabran, kandidat mora osvojiti apsolutnu većinu važećih glasova, tj. 50 % plus 1. Prazni ili neispravno ispunjeni glasački listići neće se uzimati u obzir u izračunu tražene većine. U slučaju da nijedan kandidat nije izabran u prvom krugu, ide se na drugi, ili ako je potrebno treći krug, pod istim uvjetima. Nove kandidature mogu se predati prije svakog glasovanja. Ako nakon tri kruga glasovanja nitko nije izabran, u četvrtom krugu natječu se dva zastupnika koja su osvojila najveći broj glasova u trećem krugu. Novoizabrani predsjednik preuzima mjesto predsjedavajućeg i može održati uvodni govor.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST