ISIL-ovi povratnici se vraćaju na Zapad

Written by on 21/02/2019

Raspad i konačno uništenje Islamskog kalifata, odnosno paradržave koju su islamisti ISIL-a prije nekoliko godina stvorili na području Sirije i Iraka stavio je Europu pred novi problem. Sada se na Zapad počinju vraćati ISIL-ovi povratnici, ali i udovice ISIL-ovih terorista koje su prije nekog vremena pobjegle iz svojih zemalja kako bi se tamo udale za islamiste.

Upravo ovih dana u Velikoj Britaniji traje velika javna rasprava o slučaju devetnaestogodišnjakinje koja je prije četiri godine napustila Veliku Britaniju i u dobi od 15 godina udala se za borca IS-a.

Život u Raki za Times je opisala kao gotovo normalan, „tu i tamo, kazala je, padne neka bomba“, a ostalo smatra čistom propagandom. Rekla je da ne žali ni zbog čega i da bi sve to ponovila te da ju uopće nije šokirao prizor “odrubljene glave“ neprijateljskog borca koju je vidjela u smeću.

„Znala sam da skidaju ljudima glave i znala sam da su okrutni, ali to mi nije bio problem. Ja sam bila sasvim za to. Ali nisam ja sudjelovala u ubojstvima, nikada nisam učinila ništa loše, bila sam samo kućanica“, rekla je 19-godišnja Shamima.

Ona se trenutno nalazi, zajedno s novorođenim djetetom, u izbjegličkom kampu na sjeveru Sirije. Dvoje njezine starije djece umrlo je prije nekog vremena od gladi i bolesti, a njezin suprug, islamist, u međuvremenu je ubijen u borbama.

Od vlade u Londonu službeno je zatražila da se njoj i djetetu omogući povratak u Veliku Britaniju, jer je kalifatu došao kraj. No, slijedom odluke britanskog ministra unutarnjih poslova Sajida Javida – britansko državljanstvo je izgubila, iako na tu odluku ima pravo žalbe. Ministar je rekao da neće oklijevati kada je riječ o sprječavanju povratka u Veliku Britaniju bilo koga tko je podržavao terorističke organizacije.

Ipak, taj slučaj Britaniju je podijelio na dva tabora: one koji traže zabranu njezina povratka i oni koji se zalažu za blaži pristup.

Inače, procjenjuje se da u ovom trenutku tisuću do dvije udovica ubijenih islamista iz Sirije i Iraka, koje su podrijetlom za Zapada, se pokušavaju vratiti u svoje zemlje.

Da je vraćanje ISIL-ovih povratnika jedna od glavnih prijetnji s kojom se suočavaju europske države, kazao nam je Vedran Obućina, politolog i stručnjak za Bliski istok.

Većina tih udovica je smještena u kampu Roy na sjeveru Sirije, zajedno sa svojom djecom koja su odgajana u duhu radikalnog islamizma. Najviše ih je rodom iz Velike Britanije i Belgije, ali ima ih znatan broj i iz Njemačke, Austrije, Francuske, ali i susjedne nam Bosne i Hercegovine.

Iz BiH takvih je nekoliko desetaka udovica, no procjenjuje se i kako ih se do sada 50-ak, što bivših boraca ISIL-a, a što udovica – već uspjelo vratiti u tu zemlju. Hrvatska zbog činjenice da sa BiH ima najdužu granicu treba biti pod posebnim oprezom. Pročelnik gradskog Ureda za hitne situacije i stručnjak za sigurnost Pavle Kalinić.

Inače, služba za poslove sa strancima BiH u prva dva mjeseca ove godine na području Bihaća i Sarajeva locirala je i pod nadzor smjestila šest migranata podrijetlom iz Afganistana. Njih petero dovodi se u vezu s međunarodnim terorizmom, dok se šesti migrant povezuje s krijumčarenjem migranata i organiziranim kriminalom, javili su tamošnji mediji.
Sigurnosne službe Hrvatske i BiH u svakom slučaju trebale bi zajedno surađivati naglašava politolog i stručnjak za Bliski istok Vedran Obućina.
I Hrvatska ima jednu džihadisticu – 31-godišnju Doru Bilić, čija sudbina nije poznata.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST