Ifka i Šaman vode te u Obertauern

Written by on 10/01/2019

Svi su gore! Sezona je skijanja, a naša jutarnja ekipa, Ivana i Marko, osigurali su vam free skijanje za dvije osobe u Obertauernu.

Kindertauernrunde

Dva noćenja, ski karte za tri dana, smještaj u hotelu 3* i najsunčanije skijalište, sve to možete osvojiti kod Ivane i Marka.
Na naš Facebook nam šalji svoje fotke vezane uz skijanje, kak je bilo na zadnjem skijanju, kako se pripremate za Obertauern. Autora najkreativnije fotke nagrađujemo. Uz fotke obavezno treba staviti #obertauern i #101fm. Pobjednika proglašavamo 25.1. Sretno!

Više o Obertauernu:

Obertauern − mi smo snijeg
šest mjeseci zajamčenog snijega u najvišem zimovalištu pokrajine Salzburg.

Fifty Shades of White bio bi lijep naslov priče o uspjehu koju već desetljećima piše Obertauern, najpopularnije zimovalište u pokrajini Salzburg. U mnogim varijacijama, od pršića do firna, od pahuljastog do ljepljivog snijega, glavnu ulogu u iznimno dugačkoj zimi u Obertauernu ima bijela snježna raskoš. Od ranog početka sezone u studenome, do skijanja na suncu početkom svibnja, na snijeg navikli zimski posjetitelji Obertauerna mogu se pouzdati da će staze uvijek biti u dobrom stanju.

Zajamčeni snijeg u Obertauernu dokazuje i znanstvena studija stručnjaka za skijaški turizam Günthera Aignera iz 2016., koji je u svojem znanstvenom radu usporedio mjerenja visina snijega „Austrijskih hidrografskih pokrajinskih službi“. S 264 centimetra prosječne maksimalne visine snijega Obertauern vodi na ljestvici mjesta najbogatijih snijegom. Ljubitelji snijega mogu odahnuti: prema riječima znanstvenika Günthera Aignera nije zabilježen trend smanjivanja količina snijega, kao što je pokazalo istraživanje visina snijega na Obertauernu u posljednjih 108 godina do 2016. To cijeni i Maria Höfl-Riesch, trostruka olimpijska pobjednica i snježna ambasadorica Obertauerna, koja s oduševljenjem za osobno zadovoljstvo skija u planinskom svijetu snijegom najbogatijeg zimovališta u Austriji.

Istraživanje se temelji na mjerenjima visine snijega Austrijskih hidrografskih pokrajinskih službi koja se uglavnom provode već više od stotinu godina. Za istraživanje su korištena mjerenja proteklih 30 godina sedam austrijskih saveznih pokrajina u kojima je moguće bavljenje zimskim sportovima. Iz svake savezne pokrajine za usporedbu je izabrano po jedno mjesto najbogatije snijegom. S 264 centimetra prosječne maksimalne visine snijega Obertauern s velikom prednošću vodi na ljestvici uspoređenih mjesta. Drugoplasirano mjesto, smješteno na Arlbergu, dostiglo je 197 centimetara, što je preko 25 % manje od vrijednosti u Obertauernu. Zanimljivo je također da se prema istraživanju visine snijega statistički gledano nisu promijenile u posljednjih 108 godina. Günther Aigner stoga zaključuje da ništa ne upućuje na to da bi u Obertauernu postojao trend smanjivanja količina snijega. Drugim riječima: zajamčeni snijeg u Obertauernu nije tek marketinški motivirana tvrdnja, već je znanstveno utemeljena činjenica.

Svoj glas austrijske skijaške metropole Obertauern zahvaljuje idealnom položaju usred planinskog masiva koji okružuje središte mjesta sa stotinu kilometara staza. Čuveni krug po Turama omogućava skijašima da naprave krug oko Obertauerna takoreći po rubu „snježne zdjele”. Zahtjevna tura „Super Seven” vodi preko sedam najviših točaka ovog skijališta koje su dostupne vučnicom i skijama.

Snježne radosti, uključujući fantastičan pogled, sežu do 2313 metara visine. Autobusi za skijaše, kao i automobili u Obertauernu mogu ostati u garaži jer princip „Ski in – Ski out” vrijedi na svakoj točki mjesta, a skijaške staze uvijek su tek nekoliko poteza udaljene od kućnih vrata. Uz 26 suvremenih žičara i vučnica nema čekanja čak ni tijekom vikenda. Da biste osjetili suhi snijeg (poznat kao champagne powder) nije potrebno ići preko oceana jer kristali leda suhi poput finog praha skijašima i freeriderima u Obertauernu već od kraja studenog omogućuju savršen doživljaj. Tražite li poseban izazov, okušajte se na stazi Gamsleiten 2 s nagibom od 45°, jednoj od najstrmijih staza s hupserima u Alpama.

Skijanje na suncu u prvoklasnim snježnim uvjetima ljubiteljima zimskih sportova tijekom „Tjedana sunca i zabave” od 22. ožujka do 13. travnja te od 24. travnja do 1. svibnja 2019. omogućava oproštaj od duge skijaške sezone u Obertauernu. Skijaške kolibe rade do početka svibnja, a u ponudi su i brojni atraktivni aranžmani.
Legendarnom bavarskom političaru Franzu Josefu Straußu pripisuje se izjava: „Tamo gdje sam ja, tamo je sam vrh. Čak i kad sam dolje, dolje je vrh.” U Obertauernu ne postoji dolje, jer u ovom je mjestu sve nekako na vrhu: početak naziva mjesta, skijalište, après ski.

Najveći adut kojim se diči ovo cijenjeno zimovalište u pokrajini Salzburg njegov je položaj: nalazi se 90 kilometara južno od Mozartova grada, a podjednako je dostupno i iz Beča i Münchena. Brze i povoljne zrakoplovne linije do Salzburga i Klagenfurta, uz kombi prijevoz od zračne luke do Obertauerna i natrag čine „snježnu zdjelu Austrije” omiljenom destinacijom prema sloganu „Doletite na snijeg”. Iz središta mjesta na visini od 1740 m staze se šire planinskim obroncima poput žbica na velikom kotaču sve do visine od 2313 m.

Kraj sezone označava natjecanje Gamsleiten Kriterium 5. – 7. travnja 2019., a sezona na samome vrhu završava 1. svibnja. Draž je takve raznolikosti u tome da je možete, ali ne morate iskoristiti. Skijašima koji su se tijekom dana izmorili na stazama možda će najpoželjnija mjesta biti baš hotelska sauna i udobni kutak uz kamin. Jer boravak na samome vrhu prilično je naporan.

First.Track Event u Obertauernu s Marijom Höfl-Riesch
Za prvu startnu poziciju na skijaškoj stazi isplati se ustati ranije

Mnoge skijašice i skijaši sanjaju o tome da ujutro prije svih drugih ostave tragove svojih skija na svježe pripremljenim stazama. Tišinu na planini remeti samo zvuk skija na snijegu koji dobro drži, a vrhovi planina blistaju u svjetlu prvih sunčevih zraka. Savršen trenutak, u kojem se čovjek osjeća sjedinjen s tim trenutkom i mjestom. U Obertauernu, snježnoj kotlini u saveznoj pokrajini Salzburg, taj će san postati stvarnost tijekom prvog First.Track Eventa 13. prosinca 2018. A najbolje u vezi s tim događajem: u njemu sudjeluje i ambasadorica snijega Obertauerna Maria Höfl-Riesch.

Višestruka olimpijska i svjetska prvakinja svoje oduševljenje tim središtem zimskih sportova s najviše snijega u Austriji rado dijeli s drugim ljubiteljima skijanja i vodi ih na veličanstven doživljaj na skijaškim stazama. S nekoliko lokalnih stanovnika i Marijom Höfl-Riesch prvi jutarnji skijaši uživat će u prvom skijanju toga dana.

Kad se staze počnu polako puniti, vrijeme je za ekskluzivan brunch u kolibi. U toploj prostoriji pri zajedničkoj užini koja uključuje ukusne lokalne delicije, vrijeme je za uzbudljive razgovore i dijeljenje dokaza i ilustracija svojih aktivnosti i doživljaja – s prijateljima kod kuće, koji možda tek ustaju iz kreveta.

Ostali datumi First.Track programa su 17. siječnja, 14. veljače, 21. ožujka i 18. travnja 2019. Ograničen broj ulaznica za First.Track Evente moguće je rezervirati u okviru paket aranžmana od 99,- eura naviše na internetskoj stranici http://www.obertauern-shop.at./ Na njoj možete pronaći i pojedina mjesta okupljanja i kolibe za okrepu.

Dodatne informacije: Turistička zajednica Obertauern, telefon +43-(0)6456-7252, e-mail: info@obertauern.com, internetska stranica: www.obertauern.com


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST