Hrvatski liječnički sindikat otkrio dopis Ministra sudu

Written by on 02/04/2019

Sudovi su zatrpani sa više od 4000 tužbi liječnika koji traže da im se plate odrađeni prekovremeni sati rada, a Ministar Zdravstva Milan Kujundžić šalje dopis predsjedniku jednog općinskog suda.

Liječnike već duže vremena muče razni problemi koji vremenom postaju samo veći. Slijed je vrlo jednostavan. Zbog sve težih uvjeta rada mnogi odlaze van, a ovi koji su ostali moraju nadoknaditi njihov nedostatak. Prisiljeni su raditi prekovremeno i ponekad i više od dozvoljenih 48 sati u kontinuitetu. Kada se odluče na tužbu, ravnatelji im prijete otkazom, preraspodjeljuju na druga radna mjesta ili dežurstva. Pitate se gdje su tu sindikati ? Hrvatski liječnički Sindikat na primjer nema više pravo pregovarati, a kamoli potpisati bilo kakav relevantan dokument. Oni nemaju tkz. reprezentativnost.
Zato su pozvali glavnog tajnika Europske federacije liječničkih sindikata Bojana Petroviča. Problem pregovaranja i prekovremenih nije samo naš.

Problem je u nedostatku pregovaranja. Zato međunarodni sindikalisti imaju plan.

Što se tiče prekovremenih sati, oni moraju biti jednako plaćeni kao redoviti. To pitanje je danas problematizirano na sastanku sa Ministrom Kujundžićem. Predstavnik europskog sindikata kaže da je sastanak…

I sad dolazimo do informacije koja je zasjenila sve do tad izrečeno na novinskoj konferenciji.
Predsjednica liječničkog sindikata Dr. Renata Čulinović Čaić.

Da, dobro ste ćuli, predstavnik izvršne vlasti, želi utjecati na odluku sudbene vlasti. Ne bila lijena, odvjetnica angažirana od Sindikata informira o tome predsjednika vrhovnog suda Đuru Sessu, a on u zadnjem dijelu dopisa ministru Kujundžiću odgovara slijedeće.

Slične tužbe u vezi prekovremenih sati pravosudnih policajaca, pravomoćno su riješene u njihovu korist još 2014. I Ustavni sud je potvrdio mišljenje Vrhovnog suda i stoga čudi da se odugovlači sa ovih 4000 tužbi koje su pravosudno usporedive.

I na kraju glavni tajnik Europske federacije liječničkih sindikata Bojan Petrovič zaključuje.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST