Hrvatske šume ne devastiraju nego ostvaruju prirast

Written by on 29/03/2019

Jučer su Hrvatske šume organizirale obilazak Parka prirode Medvednica kako bi odbacili optužbe udruge Zeleni odred da se na Medvednici provodi prekomjerna sječa i devastacija šuma.

Prije tri tjedna motivirani Fotografijama Medvednice koje su bile u objavi Facebook stranice “Zeleni odred – forum” koje impliciraju, isto kao i tekstualna objava ispod fotografija, da se na Medvednici nešto događa. Iz Zelenog odreda tvrdili su da je riječ o brutalnom ogoljavanju.
Tada smo nazvali najupučeniju osobu o po tom pitanju, Ravnateljicu Parka Prirode Medvednica Gospođu Marinu Popijač, koja nam je spremno odgovorila.

Sumnjičavi govore da se radi o čišćenju jednog od terena za eventualnu buduću prodaju i betonizaciju – izgradnju elitnih objekata sa fantastičnim panoramskim pogledom na grad, Ravnateljica Marina kaže da fotografije pokazuju zagorsku stranu.

Potaknuti tim I stalnim optužbama Zelenog odreda, Direktor Sektora za šumarstvo Hrvatskih šuma Krešimir Žagar detaljno je objasnio.

2 miliona hektara šuma je u državnom vlasništvu od čega je polovica su krške šume koje su osjetljive. Druga polovica su gospodarske šume. Što to znači ?

Za optužnicu koju je Zeleni odred podignuo protiv Hrvatskih šuma, tvrdeći da je “zamračeno dvije milijarde eura”, Žagar kaže da je apsolutno neutemeljena jer se u Hrvatskim šumama sve radi po strogim propisima.

U hrvatskim šumama mogu se pohvaliti i slijedećim podacima:

Prirast u kubičnim metrima iznosi 2 miliona kubika. Siječe se znači 6 miliona, a prirast je 8 miliona kubika.

Docent na zagrebačkom Šumarskom fakulteta Stjepan Mikac Mikac kaže da ono što Zeleni odred tvrdi da je devastacija zapravo je normalni ciklus gospodarenja šumama i upravljanja šumskim eko-sustavima, koji se u Hrvatskoj provodi već preko 250 godina.

Udruga Zeleni odred ipak je najavila za danas, 29. ožujka, na Trgu Sv. Marka prosvjed pod nazivom “Prozivka zbog veleizdaje naših šuma”.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST