Hrvatska se prisjeća Vukovara, Grada heroja

Written by on 18/11/2017

Danas se u Vukovaru obilježava 26. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

Vukovar je bio pod opsadom 87 dana, a bitka za grad završila je 18. studenoga 1991. njegovom okupacijom. Nakon najkrvavije bitke Domovinskog rata i tromjesečne opsade, poginulo je 1.624-ero hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.

Okupacija je značila protjerivanje većine nesrpskoga stanovništva iz grada i okolnih naselja, a ratni zločin počinjen je nad ranjenicima i osobljem vukovarske bolnice na Ovčari.

Prema podacima vukovarske bolnice, ranjeno je 1219 branitelja i civila. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenika, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Stotine djece ostalo je bez roditelja, a još danas 300-tinjak Vukovaraca nalazi se na popisu nestalih.

U čast žrtvi Vukovara diljem Hrvatske gore lampioni na ulicama koje nose ime Grada Heroja te na glavnim trgovima.

Program u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se i ove godine održava pod geslom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta”, počet će u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice. Sudionici će potom u Koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva te mnogobrojni hrvatski građani odati počast poginulima.

Dodajmo i da je jutros u 5 sati i 30 minuta sa zagrebačkog glavnog kolodvora krenuo posebni vlak za Vukovar, kojim se HŽ u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja uključio u obilježavanje Dana sjećanja. Dolazak u Vukovar planiran je u ovim trenucima, a povratak u 18 sati. Očekuje se da će prema Vukovaru biti prevezeno više od 1000 putnika.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST