Hrvatska se ozbiljno sprema za upravljanje EU-om

Written by on 15/04/2019

Foto: Marija Pejčinović Burić facebook

Hrvatska se najozbiljnije priprema za preuzimanje predsjedanja EU-om. Naime, Hrvatska će preuzeti predsjedništvo Vijećem Europske unije 1. siječnja 2020. godine na šest mjeseci. Shodno tome ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejičinović Burić predstavila je akcijski plan hrvatskog predsjedanja u kojem je definiran sadržaj predsjedanja, logistika, ljudski resursi i plan održavanja važnih sastanaka.

  • Ovo je najveći posao koji je državna uprava u takvom obimu ikada imala i stoga zahtjeva poseban pristup i aktiviranje svih, kako u državnoj upravi, tako i šire, za niz stručnjaka, predstavnika civilnog društva, Hrvatskog sabora i mnogih drugih– pojasnila je ministrica Pejčinović Burić.

U Hrvatskoj će se tijekom predsjedanja održati oko 30 događaja na visokoj razini, veliki summit predsjednika država i vlada, 20 neformalnih vijeća ministara i konferencija te četiri velika događaja koje će provesti Hrvatski sabor.

Velik dio aktivnosti održat će se u Zagrebu, no ministrica je poručila kako će se dio njih pokušati izmjestiti izvan glavnog grada jer je važno da pošaljemo sliku i iz drugih dijelova Republike Hrvatske.

Vodili smo se iskustvima koje imaju drugi. Posao je isti za velike i manje države, i za one koji rade prvi put ili zemlje koje ponavljaju. Važno da predsjedanje dobro pripremimo te je dobra prilika da Hrvatska pokaže da je spremna provesti sve aktivnosti kao država članica – smatra ministrica Marija Pejčinović Burić.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST