Hrvatska predsjeda Europskom unijom

Written by on 02/01/2020

Hrvatska je s prvim minutama siječnja preuzela predsjedanje Vijećem Europske unije. Istražili smo kakve će koristi od toga imati građani!

Početak šestomjesečnog predsjedanja službeno će biti obilježen 9. siječnja dolaskom članova Europske komisije u Zagreb i koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Slogan hrvatskog predsjedanja je “Snažna Europa u svijetu punom izazova”, a premijer Plenković o tome će danas održati konferenciju za medije. Već sada se zna da 7. siječnja u Parizu ima susret s francuskim predsjednikom Macronom, a dva dana kasnije u Zagreb stiže predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

U šest mjeseci u Zagreb će doći 25 tisuća izaslanika, potrošit ćemo više od 50 milijuna eura, a u cijeloj organizaciji sudjelovat će više od 1.000 ljudi. Koja je točno uloga zemlje predsjedateljice, objasnio nam je Željko Trkanjec, glavni urednik portala Euroactiv.hr:

Takvih sastanaka bit će oko 1.400, a njima će predsjedati hrvatski službenici. Oni će podnositi dokument koji je temelj za raspravu:

Naše predsjedanje već u siječnju obilježit će Brexit, no pitanje svih pitanja zove se višegodišnji financijski okvir ili jednostavnije rečeno – proračun Europske unije za 2021-2027:

Finska, koja je prije nas predsjedala, u tome nije pokazala neki veliki uspjeh. Hrvatska će morati približiti stavove triju grupacija..

Valja naglasiti i da će hrvatski građani od predsjedanja imati brojne izravne koristi:

Također, ako Hrvatska uspije dogovoriti da kohezijska politika ostane na dosadašnjoj razini – tada ćemo dobivati jednaku količinu novca iz fondova. To je izrazito važno jer se 85 posto svih javnih investicija u Hrvatskoj financira europskim novcem:

Osim ove ključne, tu je i još nekoliko važnih pitanja:

Pred Hrvatskom je velika prilika koju moramo znati iskoristiti. Pripreme su dobro napravljene, no onaj pravi rezultat vidjet ćemo za 6 mjeseci.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST