Hrvatska ima respektabilnu vojsku.

Written by on 13/07/2018

Foto: Facebook stranica Andrej Plenković

Premijer Plenković primio je ministra obrane Sjedinjenih Američkih Država Jamesa Mattisa. Upoznao ga je s hrvatskim pogledima na stanje u istočnoj i jugoistočnoj Europi.
Ministar Mattis naglasio je da mu je zadovoljstvo ponovno biti u zemlji koja je dokazana američka saveznica koja ima respektabilnu vojsku. Pohvalio je odluke hrvatskog državnog vodstva o nabavi nove vojne opreme i obećao pomoć kod sljedećih koraka modernizacije Hrvatske vojske.
Mattis je u Zagreb stigao nakon summita NATO-a u Bruxellesu koji je na trenutke bio vrlo buran zbog grubih napada američkog predsjednika Donalda Trumpa na saveznike da troše premalo na obranu. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je nakon sastanka na vrhu da su sve saveznice čule Trumpovu poruku i da je pojačana svijest o nužnosti povećanja obrambenih troškova.

Čelnici zemalja članica obvezali su se da će se do 2024. nastojati što više približiti cilju o izdvajanju od dva posto BDP-a za obranu. Trenutačno taj cilj ispunjava osam zemalja, a do 2024. trebalo bi ih biti ukupno 17, među njima i Hrvatska koja za obranu trenutno izdvaja 1,33 posto BDP-a.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST