Hrvatska danas obilježava Dan antifašističke borbe

Written by on 22/06/2019

Hrvatska danas obilježava Dan antifašističke borbe! Sjećanje je to na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda 1941. koji je ujedno bio i prva antihitlerovska postrojba u okupiranoj Europi. Također osnivanje ovog odreda značio je početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj!

Dan antifašističke borbe bit će tradicionalno obilježen u šumi Brezovica kod Siska u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Grada Siska i Sisačko- moslavačke županije.

„Svoj doprinos pobjedi nad nacizmom i fašizmom u Drugom svjetskom ratu, koja je bila preduvjet za izgradnju današnje demokratske i ujedinjene Europe, dali su brojni hrvatski antifašisti, kojih se prisjećamo, rekao je premijer Plenković u čestitci povodom Dana antifašističke borbe.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji za proslavu u Brezovici nije „primio poziv“ u čestitki građanima naglasio je kako današnja Republika Hrvatska, nastala u Domovinskom ratu, u potpunosti dijeli opredjeljenja suvremene demokratske Europe, u kojoj je antifašizam jedna od povijesnih stečevina!

U Brezovici bi se trebao pojaviti kandidat na predsjedničkim izborima Zoran Milanović. Predsjednica i premijer ne dolaze u Brezovicu!Izaslanik premijera bit će ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, koji je prošle godine izviždan, a predsjednicu Republike predstavljat će međimurski župan Matija Posavec. Službenog izaslanika Hrvatskog sabora neće biti.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


Nastavi čitati

RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST