Hrvatska će 2022. dobiti novi sustav naplate cestarina

Written by on 10/07/2019

Hrvatska će 2022. godine dobiti novi sustav naplate cestarina na autocestama koji će se temeljiti na kombinaciji naplate putem unaprijeđene verzije ENC-a i automatskog sustava očitanja registarskih oznaka, rečeno je danas na prezentaciji novog sustava naplate.

Obavijestio je o ovom novitetu ministar minsitar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković.

Upotreba ENC-a bit će obvezna za teška vozila, dok će korisnici lakih vozila imati mogućnost izbora. Radi se, inače, u suvremenom sustavu elektroničke naplate sa slobodnim prolaskom vozila, što bi trebalo u potpunosti eliminirati sadašnje gužve na naplatnim kućicama, pogotovo tijekom turističke sezone.

Još se ne zna hoće li novi sustav naplate za korisnike autocesta biti skuplji od trenutnog.

Oleg Butković također je najavio da će se zakonskim izmjenama riješiti troškovi prijevoza trajektima ne samo za djecu s poteškoćama u razvoju, nego i za sve osobe s invalidnošću.

Butković očekuje da će prijedlog zakonskih izmjena na vadi biti u rujnu, a u saboru u listopadu i to u hitnoj proceduri.

Dodao je kako je pronađeno 15 milijuna kuna za troškove prijevoza svih invalidnih osoba, te da će taj iznos biti transferiran Agenciji za obalni i linijski prijevoz.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST