Hrvatska bira EU zastupnike: Otvorena birališta do 19 sati

Written by on 26/05/2019

Foto: FAH

Danas se održavaju izbori u 21 državi Europske Unije!

Kod nas su se birališta otvorila u 7 ujutro, a moguće glasanje bit će do 19 sati! Nešto više od 3,6 milijuna birača u Hrvatskoj danas do 19 sati može glasati na izborima za zastupnike Europskog parlamenta.

Prve izborne rezultate Državno izborno povjerenstvo objavit će nakon 23 sata nakon zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta u EU. Zadnja se zatvaraju birališta u Italiji. O potpunim rezultatima izvijestit će u ponedjeljak poslijepodne na konferenciji za novinare. Izborna šutnja traje danas do 19 sati i tek se tada mogu objavljivati izlazne ankete.

Za 12 mjesta u Bruxellesu natječe se 396 kandidata s 33 liste, od kojih su dvije neovisne, a ostale su liste stranaka i koalicija.

Vaš će glas biti važeći u sljedećim trenucima:

Ako zaokružite samo listu, tada vaš glas ide toj listi, a ne kandidatima.

Svoj glas možete dati i samo kandidatu.

Ako zaokružite listu i ime jednog kandidata s liste. Glas ide i kandidatu i listi.

Ako zaokružite jednu listu, a preferencijalni glas date kandidatu s druge liste. Glas ide listi koja je zaokružena, a ne kandidatu.

I ne zaboravite ponijeti osobnu iskaznicu!

DIP je objavio prve rezultate izlaznosti. Do 11:30 izašlo je samo 9,93 posto birača. Na prošlim izborima izlaznost do 11 sati bila je manja, svega 7,64 posto.

Izraženo u brojkama, do sada je glasalo je 339 tisuća birača od 3,8 milijuna koliko ih ima pravo glasa u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Najbolji odaziv imaju Karlovačka županija (11,36 posto), Grad Zagreb (10,83) i Varaždinska županija (10,62 posto). Najmanje zanimanje za izbore pokazali su birači u Brodsko-posavskoj (8,98 posto), Osječko-slavonskoj (8,82) i Zadarskoj županiji (8,82), no ipak ih je u odnosu na 2014. izašlo više na birališta.

Podatke o odazivu DIP-u je dojavilo 93 posto od oko 6400 biračkih mjesta u Hrvatskoj.

Sljedeće podatke o odazivu DIP će objaviti u 17 sati, a prvi ne posve potpuni rezultati izbora bit će poznati iza 23 sata, nakon što se zatvore biračka mjesta u Italiji čiji birači posljednji glasaju.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST