Hrvatska 2022. uvodi euro? Evo što o tome kaže Slavko Linić

Written by on 09/10/2017

Hrvatska narodna banka pripremila je hrvatsku strategiju za uvođenje eura, koja u sebi sadrži izračune koristi i mogućih rizika ulaska u eurozonu, a objavit će je krajem ovog mjeseca. Euro bi kunu, po tim najavama trebao zamijeniti 2022. godine.

Naime, stabilizacijom javnih financija u posljednjoj godini a i uz pomoć niskih referentnih kamata koje su omogućile jeftin novac, Hrvatska je već ispunila svih pet uvjeta za uvođenje eura pa može konkurirati za ulazak u elitnu skupinu zemalja Europske unije čija gospodarstva posluju pod zaštitom eurokišobrana.

Ipak, osim formalnih uvjeta postoje i oni neslužbeni koji se uglavnom odnose na provođenje strukturnih reformi za koje je potrebna i politička hrabrost.

Kada prosječnom „Hrvatu vulgaris“ spomenete reforme diže mu se kosa na glavi jer u posljednjih dvadesetak godina jedino što slušamo su priče o reformama koje se moraju napraviti. I tako, dok su naši političari radili i razmišljali o razno-raznim reformama, nama je  standard strelovito padao, pa veliki broj nas „živi na rubu“, a odlazak u kino i kazalište ili ne daj Bože kupnja knjige spada u prekomjeran luksuz.

Bilo kako bilo euro će u „hrvatsku lisnicu“ sletjeti za najmanje pet ili šest godina, samo je pitanje hoćemo li onda raditi za stotinjak eura mjesečno i hoće li nam naše plaće biti dovoljne za preživljavanje.

Što nam je o svemu rekao bivši ministar financija Slavko Linić poslušajte ovdje:

 

 

 


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST