novinari za usvajanje Direktive o autorskom pravu

Written by on 25/03/2019

Foto: HND

Hrvatsko novinarsko društvo i Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava formalno su podržali inicijativu Europske federacije novinara.

Njome se apelira na eurozastupnike da usvoje Direktivu o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu EU-a i prateći amandman koji ojačava poziciju novinara i medija.
Što to zapravo znači, pojasnio nam je Eurozastupnik Jozo Radoš. Kao prvo zamolili smo ga da objasni koje je mjesto u pravnom sustavu jedne zemlje famozna Direktiva koja nam stiže, svako malo iz Bruxellesa.

HND i Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava pozivaju hrvatske eurozastupnike da glasanjem za Direktivu prepoznaju važnost sudjelovanja novinara i izdavača u prihodima koje monopolističke platforme ostvaraju od reklama vezanih uz medijske sadržaje.

Ovdje se polazi od logike da se novinarski rad tretira kao autorsko djelo za koje mu pripada dio kolača od prodaje u nekom mediju. Mediji pak zarađuju od reklama I kao što izvođači I skladatelji dobivaju naknadu kada im pjesma odsvira u eteru, tako bi trebali I novinari.

Europarlamentarac Radoš govori kao da je ta direktiva već donesena. Ima li ona, koliko god bila zamršena provedba i kontrola, šanse da se izglasa u Europarlamentu ?

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava će se, nakon očekivanog izglasavanja Direktive u Europskom parlamentu, intenzivno uključiti u definiranje odnosa između izdavača i novinara kroz sudjelovanje u implementaciji Direktive u nacionalno zakonodavstvo.

“Novinarska profesija je ugroženija nego ikad, a nadamo se da će ova direktiva pridonijeti ojačavanju materijalne i društvene pozicije novinara te slobodnijem novinarstvu”, komentirao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

 

A Valentina Wiesner predsjednica Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava kaže kako novinari i izdavači na hrvatskom tržištu u ovom trenutku pravedno raspodjeljuju naknade koje prikupljamo od participacije u distribuiranju autorskih sadržaja i očekujemo da će se takav ‘fair play’ preslikati i na naknade koje ćemo ubirati sukladno Direktivi”. Rados je po tom pitanju skeptik.

Ovo je jedno potpuno novo područje zaštite autorskih prava, od nekih nazvano i kontraverzno. No, nekada nam je takva izgledala I problematika autorskih I izvođačkih prava a hoće li I u kojoj mjeri ovakvo poimanje novinarskih autorskih radova ograničiti pristup informacijama ? Vidjet ćemo. Još jednom Jozo Radoš.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST