HLK traži tumačenje DORH-a i Ministarstva može li javno objaviti nalaz nadzora

Written by on 12/01/2019

Foto: Metković News

Hrvatska liječnička komora zatražila je službeno tumačenje DORH-a i Ministarstva zdravstva može li javno objaviti nalaz nadzora o smrti dječaka Gabrijela iz Metkovića.

„Iako stručna mišljenja Komore koja sadrže osobne podatke pojedinaca i detaljne informacije o bolesti i postupcima liječenja pacijenta ne bi smjelo objavljivati, u medije su već plasirani dijelovi stručnog mišljenja pri čemu je veliki dio tih podataka netočan ili nepotpun, što nanosi štetu obitelji preminulog djeteta i svim uključenim liječnicima“, priopćila je to Komora.

U tom izvješću Komore, kako javlja Jutarnji list, stoji da je ključno bilo postupanje u zadnjih pet dana dječakova života u kojima su tri liječnice učinile stručni propust.

Jedna od njih je po nalazu Komisije i doktorica Ksenija Kaleb, iako je jedina pomogla dječaku. Unatoč točnoj dijagnozi da dijete hitno mora u bolnicu, povjerenstvo drži da je trebala “neodgodivo početi liječenje vitalno ugroženog djeteta, a to znači da mu je trebala dati kisik, krenuti s liječenjem drugim antibiotikom te otvoriti venski put za infuziju”, piše Jutarnji list.

Po tom istom nalazu, dječak je dobio Sumamed jer je alergičan na penicilin, no kako se kasnije pokazalo, taj lijek kod njega uopće nije djelovao i bio je jedan od razloga što je bolest brzo napredovala.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST