HDZ-ovci u EU parlamentu podržali Orbana

Written by on 14/09/2018

Foto: Screenshot N1

Zastupnici HDZ-a u Europskom parlamentu podržali su mađarskog premijera Viktora Orbana glasavši  protiv aktiviranja članka 7 Ugovora o Europskoj uniji zbog kršenja temeljnih europskih vrijednosti. Bez obzira na HDZ-ove glasove, EU parlament je većinskim glasovima glasao za sankcije, no pravo je pitanje na koji način će se pokretati i sprovoditi postupak protiv Mađarske koja je dobila negativno izvješće o svom radu. Naravno većina problema tiču se ljudskih prava i migranata.

Pravi put bi bio onaj koji je trebao ići preko Komisije, a ne preko Parlamenta. Zato smo i glasovali ovako kako jesmo, a i zbog objektivno niza otvorenih pitanja koje imamo s Mađarskom i koje želimo rješavati.  Rekao je tako jučer naš premijer te dodao kako nije razgovarao s Orbanom nedavno u Opatiji oko otvorenih pitanja, od kojih je svakako najveće ono o izručenju Zsolta Hernadija Hrvatskoj.

Ipak, nisu svi naši parlamentarci stali na stranu Orbana. Jozo Radoš je glasao za sankcije. Izvješće o stanju u Mađarskoj pokazuje kršenje niza temeljnih demokratskih načela i pravila, kao što je nezavisnost pravosuđa, sloboda medija, sloboda akademskog udruživanja, zaštita prava privatnosti, religijske slobode. Dakle sva temeljna načela.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST