Gradonačelnik Bandić povukao prijedlog izmjene GUP-a

Written by on 10/07/2019

HDZ-ov Drago Prgomet, predsjednik Gradske skupštine poručio je da gradski zastupnici HDZ-a ne žele da se na prostoru Velesajma i Hipodroma gradi “New York niti Beograd na Savi”, ako dođe do promjene GUP-a!

Upitan da objasni zašto je “HDZ-ovo ministarstvo – Ministarstvo zaštite okoliša i energetike dalo “zeleno svjetlo” GUP-u, a “HNS-ovo ministarstvo – Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja)” nije, Prgomet je rekao da su oba ministarstva u istoj Vladi, a očito nisu odgovorni za iste sadržaje.

HDZ načelno nije protiv izmjene GUP-a!

Prgomet je još na ovu temu dodao:

Kako Prgomet komentira novo zaduženje Zagrebačkog holdinga?

Zastupnici Gradske skupštine većinom glasova dali su suglasnost Zagrebačkom holdingu i Zagrebačkom velesajmu na dugoročno zaduženje.

Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban rekla je da se radi o dugoročnom zaduženju kako bi se isfinancirale započete investicije iz prošle godine te započeti novi investicijski ciklus. Navela je kako se radi o kreditu od 150 milijuna kuna na rok od pet godina, a kamatna stopa je godišnje fiksna 2,3 posto.

Direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić rekla je da dugoročni kredit žele uložiti u kapitalna ulaganja i digitalizaciju poslovanja te povećanje konkurentnosti. Pojasnila je kako se radi o kreditu od 12 milijuna kuna na rok otplate od 7,5 godina. Kamata je godišnja i fiksna na 2,7 posto.

 

Dakle za sada ništa od gradnje “zagrebačkog Manhattana”.

Na sjednici Gradske skupštine nije se raspravljalo o promjenama Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba o kojima se danima “lome koplja” u javnosti.

Ministarstvo graditeljstva na čelu s HNS-ovim Predragom Štromarom nije dalo suglasnost, pa će gradonačelnik Bandić jutros morao povući GUP s dnevnog reda Skupštine.
To je uostalom i sam potvrdio vidno uznemireni na izvanrednoj konferenciji za medije jučer navećer!

 

Prozvao je da jedino grad Zagreb za takve izmjene treba dodatne suglasnosti i zaključio „to je lex Specijalis“

 

Bivša ministrica koju Bandić proziva je Anka Mrak Taritaš.

 

odgovorila je Mrak Taritaš na Bandićeve optužbe da je kao ministrica “stavila šapu na Zagreb” jer je Zagreb jedina jedinica lokalne samouprave koja mora tražiti “zeleno svjetlo” ministarstva za GUP.

No Bandić neće odustati od izmjena Generalnog urbanističkog plana poručivši kako će se svim pravnim sredstvima boriti protiv toga da Ministarstvo graditeljstva može arbitrirati o Zagrebu.

 

Bandić je poručio da će se svim pravnim sredstvima boriti da to sruši i ukine, jer se na taj način kažnjava Zagreb da ne može samostalno raspolagati svojim glavnim resursom – prostorom.

 


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST