Grabar Kitarović: Pitanje nestalih ključno za potporu ulasku Srbije u EU

Written by on 30/08/2018

Foto: Screenshot HRT

Međunarodni je dan nestalih osoba. Dan je to koji se u Hrvatskoj obilježava od 2006. godine, i kada se sjećamo svih osoba koje se smatraju nestalima bez obzira da li su nestali kao posljedica oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava, a čije su nam sudbine i mjesta ukopa, nažalost, i dalje nepoznati.

U ovom trenutku hrvatska policija traga za 2556 osoba, dok se najveći broj, njih čak 70 posto odnosi na osobe nestale tijekom Domovinskog rata. Premijer Andrej Plenković izjavio je na početku sjednice Vlade kako će Ministarstvo hrvatskih branitelja i sve druge službe nastaviti raditi na rješavanju tog problema.

Budući da obilježavamo Međunarodni dan nestalih osoba, treba reći da smo kao Vlada i država učinili puno za pronalazih nestalih, posmrtni ostaci. Veliki posao je napravljen, ali i dalje ostaje otvoren proces traženja za 1508 osoba nestalih tijekom Domovinskog rata. U suradnji s drugim državama i međunarodnim organizacijama ćemo nastaviti raditi na rješavanju ovoga problema koji je ključan za obitelji nestalih osoba, poručio je premijer.

Središnje nacionalno obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba obilježava se u Karlovcu gdje su predstavnici braniteljskih udruga, ministarstva te predsjednica Republike zapalili svijeće i položili vijence. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović tom je prilikom izjavila:

Velikosrpska agresija zadala je Republici Hrvatskoj mnogo rana, ali rana nestalih najveća je od sviju. Materijalne štete smo obnovili, žrtve smo dostojno pokopali i možemo im s poštovanjem iskazivati počast, ali sudbinu nestalih još nismo razriješili. Taj moralni dug našim nestalima i njihovim obiteljima kao država još nismo ispunili, rekla je Grabar-Kitarović i dodala:

Posebice sam inzistirala na obnovi političkog dijaloga s Republikom Srbijom, što je preduvjet za željeni napredak prema konačnom rješavanju tog teškog humanitarnog, ali i političkog pitanja. To je bio ključan razlog mojega poziva u Hrvatsku srbijanskom predsjedniku Vučiću u veljači ove godine. Na rješavanju tog pitanja i dalje ću inzistirati kao na ključnom elementu našeg daljnjeg dijaloga i pune normalizacije odnosa, kao i naše potpore ulasku Srbije u Europsku uniju. Želim vjerovati kako u Republici Srbiji postoji dobra volja za konačno rješavanje tog pitanja i nadam se da ćemo sljedećih dana i mjeseci postići napredak, rekla je predsjednica te istaknula kako je imenovala Ivicu Vrkića, gradonačelnika Osijeka, svojim povjerenikom za nestale u Domovinskom ratu.

Ovom prigodom apeliram na savjest svih onih koji imaju informacije o nestalima: Otkrijte ih kako biste pomogli, prije svih obiteljima nestalih. To je vaša ljudska i moralna obveza, poručila je predsjednica.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST