Grabar Kitarović: Mađari su mi potvrdili da Hrvatsku blokiraju zbog slučaja Ina -MOL

Written by on 12/09/2017

Foto: Facebook Kolinda Grabar Kitarović

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u Mađarskoj s premijerom Viktorom Orbanom i predsjednikom Janosom Aderom, koji su joj rekli da mađarska blokada primanja Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) nije vezana uz slovensku blokadu zbog arbitraže, već zbog slučaja Ina – MOL.

Predsjednica je istaknula da je dobila sva uvjeravanja da nije riječ o ucjenama nego o zaštiti mađarskih interesa.

Riječ je o zaštiti mađarskih poslovnih interesa, jer OECD nije politička, nego ekonomska organizacija. Mađarska je nezadovoljna načinom na koji se do sada postupalo u slučaju INA-MOL i u posljednje vrijeme napravljeni su pomaci i dogovorili smo se da ćemo nastaviti razgovore kako bi se riješila otvorena pitanja, rekla je Grabar Kitarović.

Na upit pod kojim bi uvjetima Mađarska odustala od blokade Hrvatske, odgovorila je da o tome ne može spekulirati.

 Nastavit ćemo razgovarati. Sve ću vrlo detaljno prenijeti predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću koji će se s premijerom Viktorom Orbanom sastati, ako ništa drugo, na marginama u Europskoj uniji, kazala je predsjednica i pritom ustvrdila da nije problem u hrvatskoj vanjskoj politici.

Posljednjih nekoliko godina došlo je do zategnutih odnosa, ali nova Vlada čini velike napore da se oni poprave. Naše su namjere iskrene prema svim susjedima, kad je riječ o rješavanju otvorenih pitanja, zaključila je Grabar Kitarović.

Podsjećamo, Slovenija je blokirala hrvatski pristup OECD-u zbog toga što Hrvatska ne želi prihvatiti kontaminiranu arbitražnu odluku o granici, a Mađarska zbog, po njima, lošeg odnosa službenog Zagreba prema MOL-u i predsjedniku uprave te kompanije Zsoltu Hernadiju.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST