Gong pozvao Crkvu da objavi godišnja financijska izvješća

Written by on 23/02/2019

Hrvatska je zemlja u kojoj udruga paraplegičara ili ljubitelja ptica mora objavljivati financijske izvještaje, a Crkva koja godišnje samo iz proračuna dobiva više od 600 milijuna kuna i vlasnica je silnih nekretnina- to ne mora, upozoravaju iz Gong-a.

Zagovarajući transparentnost, ta organizacija civilnog društva opetovala je poziv Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj da javno objavljuje svoja godišnja financijska izvješća. Uputili su tim povodom i nekoliko pisama – kardinalu Bozaniću i predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije Želimiru Pulijću, kao i premijeru Plenkoviću te ministru financija Mariću.

„Javnost ima pravo znati kako se financira Crkva i na što se taj novac troši“, zaključuje Gong u pismu te traži izmjenu Zakona, kojom bi se Crkvu napokon izjednačilo s drugim neprofitnim organizacijama.
Ministarstvo financija vodi registar, dostupan javnosti, u kojem su objavljena financija izvješća neprofitnih organizacija, ali ne i vjerskih zajednica – što u Gongu smatraju nepravednim i društveno štetnim izuzećem. Gong je još kao dio Platforme 112, prije pet godina apelirao na saborske zastupnike da spriječe štetno izuzeće vjerskih zajednica iz Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija. Vlada Zorana Milanovića – 2014. godine donijela je zakon napravivši ustupak Kaptolu i obvezao ih na minimalno izvještavanje.

I mimo tog zahtjeva za revizijom Vatikanskih ugovora, GONG traži da se Zakon o financijskom poslovanju neprofitnih organizacija uredi na način da bude jednak za sve. Oriana Ivković Novokmet, članica Izvršnog odbora GONG-a.

Crkva to ne mora, a istovremeno raspolaže ogromnim kapitalom i financira se iz proračuna. Inače postojeći Zakon od Crkve traži tek sljedeće:

Gong je u pismu od Crkve tražio da to naprave, iako im to nije zakonska obaveza. Pozvali su ih da budu odgovorni prema vjernicima, ljudima koji ih podržavaju.

Prema istraživanju koje je proveo Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje 2013. godine – čak 83 posto građanki i građana koji se izjašnjavaju kao vjernici i vjernice smatraju da Katolička crkva treba objavljivati financijske izvještaje o načinu na koji troše novac, uključujući i milodare.
GONG od svojeg zahtjeva ne misli odustati.

Hrvatska je, prema podacima Eurostata objavljenim prošle godine, na samom vrhu EU zemalja po izdvajanju za Crkvu. U tu svrhu godišnje izdvaja čak 0,6 posto BDP-a, po čemu smo drugi u Europi, a više izdvaja tek Mađarska – 0,7 posto. Europski prosjek je 0,1 posto, koliko primjerice, za crkvene institucije godišnje izdvajaju Italija i Španjolska.

Istovremeno, pri dnu smo kad je riječ o izdvajanju za djecu i obitelj – u tu svrhu dajemo 1,5 posto BDP-a, kao Bugarska i Rumunjska. Očito se znaju prioriteti.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST