Freedom House tvrdi: demokracija u Hrvatskoj na najnižim granama ovog desetljeća

Written by on 12/04/2018

Ako vjerovati nevladinoj organizaciji sa središtem u Wasingtonu, stanje demokracije u Hrvatskoj najlošije je u zadnjem desetljeću zbog deficita u demokratskom upravljanju.
Američka nevladina organizacija Freedom House, koja se bavi istraživanjem i podupiranjem demokracije, slobode i ljudskih prava u svijetu, objavila je svoje redovito godišnje izvješće Zemlje u tranziciji koje govori o stanju demokracije u 29 postkomunističkih država u Europi i Aziji. Države se u istraživanju Freedom Housea ocjenjuju u sedam kategorija: izborni proces, civilno društvo, neovisnost medija, nacionalna demokratska vladavina, lokalna demokratska vladavina, zakonodavstvo i neovisnost sudstva i korupcija. Najbolja ocjena je jedan, a najlošija sedam.

Hrvatska je pokupila ocijenu 3.75 što je najlošiji rezultat još tamo od 2009. godine, no ipak valja naglasiti kako ta ocijena na skali označava poluučvršćenu demokraciju.

U svojem objašnjenju FH navodi slučaj Agorokor koji prema njihovim riječima otkriva duboku disfunkcionalnost u odnosima političke elite i poslovnih interesa. Dodaje se i kako u Hrvatskoj jačaju “neliberalne skupine” koje hrvatska vlada i predsjednica toleriraju ili čak podržavaju.

Što se tiče najboljih, pri samom vrhu je Estonija, slijedi Latvija te Slovenija


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST