En primeur 2019.

Written by on 11/02/2019

Hrvatski je izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u prvih šest mjeseci ove godine iznosio 884 milijuna eura i bio je za 4,25 posto veći nego u istom razdoblju prošle.
I taj podatak bi bio optimističan da nije zapravo riječ o padu. Tu činjenicu je pojasnio potpredsjednik za poljoprivredu Hrvatske Gospodarske Komore Dragan Kovačević .
”Nastavak je to višegodišnjih pozitivnih trendova, iako rast izvoza usporava. U 2017. godini bilježili smo rast izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda od 7,5 posto u odnosu na 2016. godinu koja je, pak, u odnosu na 2015., bilježila rast od gotovo 13 posto. Ali iznimka su vina. Dragan Kovačević HGK.

I nisu to jeftina vina kakva recimo, uvozimo. Mi izvozimo…

A tu se ističe jedna regija, koja kombinira prodaju vina sa turizmom. Ono što je prije bio cilj, spajanje zelene i plave hrvatske uspješno se primjenjuje na našem najvećem poluotoku.

No, kako ta fina, buteljirana vina i pjenušce koje ste spomenuli učiniti pristupačnijim običnim, prosječnim korisnicima ?

Upitali smo s druge strane isto pitanje vinare. Predsjednik udruge Vinistra i vinar Nikola Benvenuti.

Dakle, stvoriti uvjete za veču prisutnost i bolju poziciju na tržištu i to vanjskom.

Kvalitetan proizvod imamo i samo uz branding on može donijeti dobre rezultate u izvozu. Dobro je da tu ne caruju izrazi poput otkupne cijene i kvote koji netko drugi određuje.
Kako su vinari zadovoljni suradnjom sa Gospodarskom komorom i ministarstvom poljoprivrede ?

A porezi ? Bi li njihovo smanjenje doprinjelo boljoj dostupnosti vina na kućnom stolu ali i onom u restoranu ?

Branding jednog od naših vina, Terana, znatno nam je otežala slovenska zabrana upotreba imena sorte Terana. No ta priča je sretno završila i nakon višegodišnje pravne bitke, ponovno smo vratili tu autohtonu, stoljetnu sortu kući. Upitali smo šampiona zadnje Vinistre u teranu, Damira Dobravca, je li mu bilo teško stavljati na tržište svoj Teran pod drugim imenom ?

Tako govore nepopravljivi optimisti, u našoj Istri.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST