Dvije plaže u Kaštelima trajno su zagađene

Written by on 14/08/2019

More kod dvije plaže u Kaštelima trajno je zagađeno, javlja Splitsko-dalmatinska županija.

Radi se o plažama Gojača u Kaštel Sućurcu te Baletna škola u Kaštel Kambelovcu. Naime, u sedmom ciklusu ispitivanja kakvoće mora za kupanje, mikrobiološkom analizom utvrđeno je prekoračenje graničnih vrijednosti Escerichie coli.

Branka Jurčević Zidar, voditeljica Službe za zdravstvenu ekologiju, objasnila je za Dnevnik.hr da je Escherichia coli opasna bakterija koja pokazuje da je došlo do fekalnog onečišćenja mora. No, nema mjesta panici.

“Ona je indikatorska bakterija, pokazuje određeni potencijalni rizik, ali to ne znači da se ljudi moraju bojati da će automatski oboljeti”, kazala je Jurjević Zidar.

Do onečišćenja je došlo jer su pojedinci umjesto plaćanja pražnjenja svojih septičkih jama njihov sadržaj ispraznili direktno u more. “U tim potocima naišli smo na veliki broj ilegalnih ispusta, koje smo tada začepili i podnijeli prijave protiv tih građana“, rekao je Denis Ivanović, gradonačelnik Kaštela.

Nastavni zavod za javno zdravstvo, kvalitetu mora provjerava na više od 800 lokacija diljem naše obale. Incidenti poput ovog ipak su rijetkost jer posljednje ispitivanje potvrđuje da je naša strana Jadrana među najčišćima na Mediteranu.

More je izvrsne kvalitete na više od 94 posto naših plaža. Na nešto manje od pet posto ono je ocijenjeno kao dobro, a na 11 lokacija kvaliteta za kupanje je zadovoljavajuća.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST