DUŠAN DŽAMONJA / TRANSFORMACIJA

Written by on 15/03/2019

Foto: PR

5. 4. 2019. – 5. 5. 2019.

Dušan Džamonja, kipar, akademik, arhitekt, jedan je od najplodnijih hrvatskih kiparstkih stvaratelja koji je karijeru ostvario i u Hrvatskoj i u inozemstvu. Njegov bogati opus, koji je stvarao od sredine prošloga stoljeća, broji nekoliko tisuća skulptura, crteža, projekata…Umjetnički paviljon je u povodu desetogodišnjice kipareve smrti odlučio prirediti izložbu jednog segmenta njegovog bogatog opusa.

Izložba radova iz opusa Dušana Džamonje obuhvatit će selekciju djela iz razdoblja kraja 40ih / početka 50ih zaključno s 1965. godinom, uz nekoliko skulptura novijeg datuma – kao akcent kontinuiteta. Izložba je koncipirana kako bi se pokazao presjek ranijeg Džamonjinog stvaralaštva pri završetku Likovne akademije pa sve do njegovog ključnog formativnog razdoblja; Venecijanskog bijenala.
Radovi iz tog razdoblja njegovog umjetničkog djelovanja nisu dugo izlagani, a pronađena su i neka ne izlagana djela koja su i nedavno restaurirana. Time će se javnost i struka upoznati i s djelima koja su rijetko ili nikada izlagana. Uz radove iz ranijeg razdoblja pokazat će se i radovi iz zadnje etape Džamonjinog stvaralaštva kako bi se, kao što je već navedeno, akcentirao umjetnički kontinuitet u razmišljanju i tretiranju materije. Izložba će doprinijeti valorizaciji kao i reinterpretaciji stvaralaštva Dušana Džamonje.
Izložba će, upravo zahvaljujući predstavljanju ovog dijela opusa, manje poznatoga, (skulpture, crteži i studije) podastrijeti transformaciju s figurativnog ka apstraktnom idiomu kroz prizmu Džamonjine onovremene prakse. Izložba će uz antologijske radove manjeg formata, predstaviti i recentno restaurirane radove iz zbirke obitelji kao i nekoliko referentnih skulptura velikih dimenzija iz spomeničkog kompleksa u Vrsaru.

Izložba je rađena u koprodukciji s Galerijom Umjetnina Split.

Koncepcija i postav izložbe: Fedor Džamonja
Kustos izložbe; autor predgovora: Branko Franceschi

 

Više informacija potražite OVDJE

 

 


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST