Dinamo slavi novo rođenje

Written by on 14/02/2020

Osim što je danas Dan zaljubljenih, na današnji dan prije 20 godina vraćeno je ime Dinamo!

…tako je bivši predsjednik Franjo Tuđman govorio protiv omiljenog zagrebačkog kluba i poticao policijsku represiju na navijače s ciljem da uguši njihov glas.

Dinamo je prvu promjenu imena doživio 25. lipnja 1991. kada je klub nazvan HAŠK Građanski. Potom je u veljači 1993. preimenovan u Croatiu, ime koje je forsirao Tuđman, a navijači nikada nisu prihvatili. U znak prosvjeda, Bad Blue Boysi su u ožujku ’93 zapalili maksimirsku ložu i dio tartan staze na stadionu, a na utakmicama su i dalje skandirali „Dinamo“.

No, jednako tako posustao nije ni Tuđmanov autoritarni režim:

’96-te na čelno mjesto kluba stiže Zlatko Canjuga, navodno zakleti Dinamovac. Ploču je promijenio tek nakon Tuđmanove smrti, a tvrdio je i da je sam prvi predsjednik pred kraj svog života ipak bio za promjenu imena Croatia u Dinamo.

I to se dogodilo samo dva mjeseca nakon njegove smrti. 14. veljače 2000. Skupština kluba je sa samo jednim glasom protiv – izglasala povratak imena Dinamo. Podno zapadne tribine maksimirskog stadiona ispred 10 tisuća navijača stao je tada Velimir Zajec i rekao: Imamo Dinamo!

..a jedan od tisuće najvjernijih Bad Blue Boysa koji su tada na stadionu čekali, ovu za klub povijesnu odluku, bio je aktualni saborski zastupnik, Mostov Marko Sladoljev:

..a za to su najzaslužniji upravo navijači:

2000-te godine dobili su nazad „sveto ime Dinamo“, no dogodile su se i promjene u Upravi. Klub je preuzeo Zdravko Mamić i uslijedila je druga borba – za demokratski Dinamo:


Upravo zbog Mamićeva načina vođenja kluba navijači su prestali dolaziti na utakmice Modrih. No, i to se nedavno promijenilo Mamićevim bijegom od hrvatskog pravosuđa u svoju drugu domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali i sjajnom igrom Modrih koji su izborili Ligu prvaka:


No, za to je izrazito bitno da imamo dobar stadion. A upravo je maksimirski jedan od najlošijih u Europi, iako je u njega dosad uloženo puno novaca, a za što dosad još nitko nije odgovarao. U posljednje vrijeme slušamo o gradnji novog stadiona na mjestu postojećeg, pa nas je zanimalo što se po tom pitanju radi:

..a to bi moglo biti od svibnja iduće godine kada se održavaju izbori u Zagrebu:

Pa to onda možemo zvati i četvrtom fazom povratka Dinama.

Na kraju još jednom podsjetimo da Futsal Dinamo u Dvojci Doma Sportova organizira Plavo Valentinovo, tekmu s Alumnusom koja počinje u 18 i 15. Vrata Dvojke otvaraju se već u 17 sati, kada će se u hodniku dvorane prikazati dokumentarni film o povratku imena Dinamo.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST