Danas slavimo dan neovisnosti

Written by on 08/10/2018

Foto: wikipedia

Tog 8. listopada davne 1991. Sabor je jednoglasno donio odluku da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji.

Odluku o dovršetku postupka razdruživanja pročitao je Vladimir Šeks u zgradi Ine u Šubićevoj ulici, gdje su zastupnici i novinari prevezeni iz zgrade na Markovom trgu kako bi izbjegli opasnost od vojnih napada.

To su bili vrlo turbulentni dani. To je bilo vrijeme kada su Hrvatska i Slovenija predlagale mirno razdruživanje Jugoslavije na način da se uspostavi prijelazno konfederativno uređenje Jugoslavije, a kako to nije prolazilo, tada je 30. lipnja 1991. Hrvatski sabor donio odluku, ako se takav prijedlog ne prihvati, da će RH proglasiti neovisnost. Rok je bio do 15.6.1991., ali se to nije dogodilo i tada je 7.7.1991 na Brijunima održan važan sastanak. S predsjednikom Tuđmanom bila je europska trojka na čelu sa Hans van den Broekom i cijelo predsjedništvo Jugoslavije. Tada je cijela jugoslavenska kriza ozbiljno internacionalizirana. Hrvatska i Slovenija prihvatile su moratorij od tri mjeseca odgode proglašenja neovisnosti kako bi se našla solucija mirnijeg razlaza, međutim do toga nije došlo, a jugoslavenska armija i Srbija, Jugoslavija tada, pojačali su intenzivno djelovanje – prisjetila se tadašnja savjetnica prvog predsjednika RH, dr. Franje Tuđmana i živi svjedok vremena, Vesna Škare Ožbolt.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


Nastavi čitati

RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST