Danas je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Written by on 22/09/2018

Foto: Stop nasilju nad ženama facebook

U Hrvatskoj se 22. rujna obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u znak sjećanja na ubojstvo koje se dogodilo na današnji dan 1999. godine, kada je na ročištu tijekom brakorazvodne parnice na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu suprug ubio suprugu te sutkinju i odvjetnicu, a teško ranio zapisničarku, ali i na sve druge žene koje su nasilno izgubile svoje živote.

Svjedoci smo s vremena na vrijeme kako osobe iz javnog i privatnog života i dalje prakticiraju nasilne metode u odnosu na žene. Takvo što je zdravorazumski nazadno i loše, no čini se kako nam i dalje fale jasne strategije prevencije takvih oblika ponašanja.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova RH, u 2017. godini ubijeno je 18 žena, među njima 12 od strane bliskih muških osoba. Ukupno je te godine u Hrvatskoj počinjeno 47 kaznenih djela ubojstva, a na ubojstva žena otpada 30 posto.

U Zagrebu je prošle godine život izgubilo 7 žena. Naravno ti podaci su poražavajući ,a frapantan je podatak da čak 33 % žena trpi nasilje duže od 10 godina, a čak jedna četvrtina žena vraća se svojim nasilnim „mužjacima“ . Samo ovi podaci govore koliko je problem velik, koliko moramo raditi na edukaciji naravno i prevenciji jer ćemo se ako to ne radimo stalno sudarati sa teškim posljedicama– kazao nam je Tomislav Stojak.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST