Dana sjećanja na Rome u holokaustu

Written by on 02/08/2018

Foto: Facebook European Union – EU

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida / Samudaripen i ove će se godine održati u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ na romskom groblju Uštica.

PROTOKOL: Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida / Samudaripen – 2. kolovoz 2018. g.

09:30 Dolazak saborskog zastupnika Veljka Kajtazija i gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića na romsko groblje Uštica
09:32 Odlazak prema kući na adresi Savska 137 – predstavljanje lokacije na kojoj će se graditi Muzej
09:35 Obraćanje gradonačelnika Bandića – press
09:50 Odlazak prema mjestu održavanja programa na groblju
10:00 Početak programa
10:00 – 10:05 GLAZBENA TOČKA (1) – Sanja Toth
10:05 – 10:09 Čitanje imena
10:09 – 10:18 RECITACIJA – Edis Galushi „Ja sam Jadvašem“
10:18 – 10:19 POZDRAVNA OBRAĆANJA – uvodno
10:19 – 10:30 POZDRAVNO OBRAĆANJE SABORSKOG ZASTUPNIKA VELJKA KAJTAZIJA
10:30 – 10:35 Ismet Jašarević: „Tuga pregolema“
10:35 – 10:48 VJERSKI DIO (ISLAMSKI , KATOLIČKI , PRAVOSLAVNI )
10:48 – 10:55 GLAZBENA TOČKA (2) – Sanja Toth
10:55 PROTOKOL ODAVANJA POČASTI ŽRTVAMA

[ODAVANJE POČASTI]

Izjava prvog potpredsjednika Timmermansa i povjerenice Jourove povodom Dana sjećanja na Rome u holokaustu
Obilježavanjem Dana sjećanja na Rome u holokaustu 2. kolovoza iskazujemo počast stotinama tisuća romskih žrtava holokausta. Nacisti i njihovi suradnici pobili su oko 500 000 Roma iz cijele Europe, što je bila najmanje četvrtina tadašnjeg romskog stanovništva. Dehumanizacija Roma i drugih manjina bio je prvi korak u poticanju tih gnjusnih zločina. Toga se danas moramo prisjetiti i odlučno braniti zajedničke europske vrijednosti kao što su jednakost i nediskriminacija. Za mnoge su Europljane Romi zaboravljene žrtve holokausta. Sjećanje na progone Roma u prošlosti ujedno je podsjetnik na brojne probleme s kojima se još uvijek moraju nositi i koji su često u drugom planu.

Ured europskog javnog tužitelja: Nizozemska postala 21. zemlja koja se pridružila zajedničkim nastojanjima da se proračun EU-a zaštiti od prijevara
Europska komisija danas je potvrdila Nizozemsku kao 21. državu članicu EU-a koja se pridružila Uredu europskog javnog tužitelja (EPPO), koji će imati ključnu ulogu u borbi protiv kaznenih djela na štetu proračuna EU-a, kao što su prijevare, korupcija, pranje novca ili teške prekogranične prijevare povezane s PDV-om u vrijednosti većoj od 10 milijuna eura. Postat će operativan do kraja 2020. u svim državama sudionicama. Države članice koje još nisu sudionice mogu se pridružiti Uredu europskog javnog tužitelja u bilo kojem trenutku nakon donošenja Uredbe. Malta je 14. lipnja 2018. Komisiji priopćila svoju namjeru sudjelovanja. Komisija preispituje to priopćenje u skladu s postupkom utvrđenim u članku 331. Ugovora o funkcioniranju Europske unije te se očekuje da će uskoro donijeti odluku. Sljedeće zemlje EU-a već su sudionice EPPO-a: Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Njemačka, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Španjolska.

Izvješće Komisije pokazuje da države članice jačaju mjere zaštite morskog okoliša
Novo izvješće Komisije pokazuje da države članice znatno jačaju svoja nastojanja za smanjenje pritisaka na morski okoliš. Unatoč tome, te mjere i dalje nisu dovoljne da bi se do 2020. ostvarila čista, zdrava i produktivna mora. U danas objavljenom izvješću o provedbi Okvirne direktive EU-a o pomorskoj strategiji ocjenjuju se mjere koje su države članice uvele kako bi se do 2020. postiglo „dobro stanje okoliša”. U skladu s tom direktivom države članice EU-a moraju uspostaviti šestogodišnje strategije za procjenu svojih voda. Taj je koncept oblikovan s pomoću mjera za očuvanje biološke raznolikosti i suzbijanje pritisaka koje uzrokuju prelov, oštećenja morskog dna te ispuštanje otpada ili onečišćujućih tvari u more.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST