Dalić u iskazu USKOK-u otkrila da je Plenković bio upoznat sa svim sastancima grupe Borg

Written by on 23/08/2018

Foto: Screenhot Dnevnik.hr

N1 televizija objavila je transkripte iskaza Martine Dalić, Ante Ramljaka i Zorana Besaka danih USKOK-ovim istražiteljima u jeku istrage o Agrokoru.

U njima Martina Dalić potvrđuje kako su se sastanci odvijali uz znanje, odobrenje i kasnije izvještavanje predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, dok Besak ističe da je na više sastanaka bio i Božo Petrov, ministar financija Zdravko Marić, i Davor Božinović kao tadašnji predstojnik kabineta premijera Plenkovića. Takvih je sastanka bilo najmanje 5 do 8 sastanaka, rekao je istražiteljima Besak.

Martina Dalić opisala je i kako se birala radna skupina:

Razmatrali smo tko bi mogli biti predstavnici HDZ-a u budućoj radnoj skupini te sam ja predložila Tomislava Matića i Antu Ramljaka… Zdravko Marić predložio je Tončija Korunića... U odnosu na predstavnike Mosta navodim da je premijer Plenković nazvao Božu Petrova, kao predsjednika Mosta i kazao mu da predloži kandidate za radnu skupinu, te je drugog dana Božo Petrov meni putem SMS-a poslao svoje prijedloge kandidata u osobama Branimira Bricelja i Zorana Besaka, te mi je proslijedio njihove kontakte.

O “izuzimanju” ministra financija, Zoran Besak u iskazu je rekao:

Kada smo radili na rješavanju problematike TD Agrokor, odnosno mogućim rješenjima, nisu bili prisutni predstavnici TD Agrokora, međutim, koristili smo se mišljenjem i saznanjima ministra Zdravka Marića obzirom da je isti bio dugogodišnji zaposlenik TD Agrokor te bi nam on govorio o eventualnim reakcijama Ivice Todorića za naše prijedloge za rješavanje problematike.

Besak je rekao i da je radna skupina izvršila dubinsku analizu stanja u Agrokoru za 30 minuta:

Raspolagali (smo) javno dostupnim podacima u vidu financijskih izvještaja te smo vrlo brzo u roku od pola sata izvršili inicijalno dubinsko snimanje i utvrdili velike financijske probleme Koncerna…

Sadržaj tog sastanka na neki je način završio kod novinara, čije objavljivanje je, prema objavljenom iskazu, Dalić osobno spriječila ‘obzirom da je u to vrijeme Ministarstvo financija izdavalo obveznice s jedne strane, a s druge strane prijeti rušenje najveće kompanije’.

Što se tiče praćenja mogućih poteza Ivice Todorića, Dalić je dogovorila s direktorom FINA-e da prati da li će Ivica Todorić pokrenuti, odnosno podnijeti zahtjev za PSN i da prati stanje blokade računa društva. Ujedno su šefa SOA-e zamolili da uvidom u raspoložive mu podatke provjeri background ‘ranije navedenih osoba’.

Vrh HDZ-a znao je za plan. Dalić je kazala kako je u središnjici HDZ-a održan sastanak na kojem su bili prisutni predsjednik Plenković i Jandroković, Brkić, Božinović, Čuljak, Butković, Maletić, Stier i drugi istaknuti članovi HDZ-a, odnosno rukovodstvo. Tada je predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, predočio i objasnio problem TD Agrokora kao i tehnologiju rješavanja tog problema…Nakon završetka ovog sastanka nazvao ju je zamjenik predsjednika HDZ-a, Milijan Brkić, te joj rekao da ‘ima političku podršku da riješi ovaj problem’.

Nakon svega što se saznalo nakon njezina, ali i iskaza Ante Ramljaka i Zorana Besaka, DORH je odbacio kaznenu prijavu koju su protiv Martine Dalić, premijera Plenkovića, povjerenika Ramljaka, i ministra Marića podnijeli Živi zid i Slobodna Hrvatska.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST