CMS optužuje dok je Sindikat policije stao na stranu policajca koji je propucao migranta

Written by on 18/11/2019

Liječnici u riječkom KBC-u i dalje se bore za život teško ozlijeđenog migranta propucanog u Gorskom kotaru u subotu. Iz Sindikata policije Hrvatske kažu da je do propucavanja došlo uslijed slučajnog opaljenja, a život migranta spašen je jer je policajac postupio u skladu s najvišim načelima.

Policija je priopćila kako je završen očevid na mjestu gdje je ozlijeđen. Vještačit će se predmeti koje su pronašli, a dok traju izvidi o ranjavanju migranta i ozljeđivanju policajca, detalje ne otkrivaju. U priopćenju navode da je u grupi bilo 17 migranata koji su ilegalno ušli u zemlju, nisu tražili azil pa će ih vratiti u BiH.

Centar za mirovne studije (CMS) danas je nedopustivim ocijenio policijsko propucavanje migranta na području Gorskog kotara. Također, neuvjerljivom  ričom smatraju policijske neslužbene informacije iako rezultati istrage nisu objavljeni, a još više, kažu, zabrinjavaju izjave ministra Davora Božinovića kojima nastoji opravdati policijsku uporabu vatrenog oružja prema civilima. Napominju kako ovo nije prvi put da se puca na skupine migranata i izbjeglica iako je krajnja nužda jedina zakonska osnova za takvo postupanje. “Naime, u svibnju 2018. prvi put je zabilježen slučaj policijske pucnjave na kombi u kojem su ozlijeđena djeca, a u anonimnom pismu policijskih službenika pučkoj pravobraniteljici navodi se da upotreba oružja prilikom ilegalnog protjerivanja izbjeglica i drugih migranata nije iznimka već ustaljena praksa koja ugrožava ljudsku sigurnost i živote”, poručuju iz CMS-a.

Prozivaju MUP da bez rezultata istraga ili dokaza odbacuje da se nad migrantima na granici provodi nasilje, kao i svjedočanstva ljudi iz sustava koji upozoravaju na ovakva postupanja, zbog čega iznimno važnim drže neovisnu i učinkovitu istragu te da javnost bude upoznata s njenim rezultatima.

S druge strane, Sindikat policije Hrvatske pozdravio je djelovanje svih policajaca angažiranih na zaštiti državne granice u teškom razdoblju tijekom kojeg je u porastu broj osoba koje pokušavaju ilegalno stupiti na teritorij Hrvatske. “Savjesno i profesionalno djelovanje hrvatskih policajaca nužno je za očuvanje državnog integriteta i sigurnosti građana, kao i za ispunjavanje svih obveza koje je RH preuzela ulaskom u EU te drugim oblicima međunarodnih sporazuma i udruživanja kojima je pristupila”, navodi u priopćenju predsjednik SPH-a Dubravko Jagić.

Vezano za policijsko propucavanje migranta Jagić tvrdi kako je po svim do sada javnim i službenim informacijama do ozljeđivanja došlo uslijed slučajnog opaljenja vatrenog oružja kojim je rukovao jedan od policajaca koji su zatekli ilegalne migrante.

“Nažalost, posljedice ranjavanja su bile teške i ozlijeđena osoba je još uvijek u ozbiljnom stanju. Međutim, život joj je spašen isključivo iz razloga što je policajac, čije je vatreno oružje slučajno opalilo, postupio u skladu sa svim najvišim načelima policijskog poziva i humanosti te zajedno s kolegom prenio na rukama ranjenu osobu preko tri kilometra nepristupačnog terena do mjesta gdje je moglo pristupiti vozilo hitne medicinske pomoći”, kaže Jagić, a prenosi N1.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST