Broj novih slučajeva ponovno jednoznamenkast

Written by on 11/05/2020

Foto: vijesti.hrt.hr

Potvrđeno je 9-ero novooboljelih i još jedan smrtni slučaj u koprivničkom Domu za starije osobe.

Uz devet novih slučajeva zaraze, u Hrvatskoj je od koronavirusa ukupno oboljelo 2.196 osoba

…rekao je ministar Beroš te izvijestio da je od novozaraženih – sedmero s Brača, a dvoje iz Brodsko-posavske županije.

Dobra je vijest da se oporavilo još 20 osoba, ukupno do sada 1784. No, nažalost još je jedna osoba preminula, te se broj žrtava popeo na 91, dok je na respiratoru 12 pacijenata:

Preminula osoba bila je štićenik koprivničkog Doma za starije i nemoćne. Inače, od ukupno 11 preminulih u Koprivničko-križevačkoj županiji, čak 10 je štićenika Doma za starije. Ravnateljica Doma zbog toga je podnijela ostavku, a župan Koren ju je prihvatio kazavši da je njezin potez odgovoran i moralan.

No, isto nije učinio i ravnatelj splitskog Doma za starije, iako je tamo preminulo čak 18 štićenika. Upitan o tome, šef Stožera Božinović tek je kratko rekao:

Od danas je na snazi treća faza popuštanja mjera, što znači da su nakon gotovo dva mjeseca pauze – na radost mnogih počeli raditi kafići i restorani, shopping centri, autoškole, kladionice i kasina. Ukinute su i e-propusnice te je ponovno uveden željeznički te zračni promet unutar zemlje, a pojedina djeca vratila su se u vrtiće i škole.

Božinović je izvijestio da je u Hrvatsku do 13 sati ušlo 667 stranih državljana:

Dodao je i da o tome tko može ući u zemlju odlučuje granična policija, sukladno uputama koje je dobila:

I dok ostatakzemlje popušta mjere, na Braču su ponovno uvedene one rigorozne. Tamo je do sada 41 osoba zaražena, a oko 200 ih se nalazi u samoizolaciji. Ipak, za razliku od Murtera, Brač nije stavljen u karantenu. Capak je objasnio zašto:

U međuvremenu, Hrvatski zavod za javno zdravstvo počeo je serološko testiranje nacije koje bi trebalo pokazati koliko je građana bilo zaraženo Covidom 19:

Serološko testiranje obuhvaća 1.100 uzoraka krvi građana, no je li to dovoljan dobar dijagnostički uzorak?

Zanimljivo, iako su članovi Stožera više puta pozivali ljude da ne krše mjeru samoizolacije, sada su kazali da bi i takvi ljudi mogli izaći na izbore:

Capak je dodao i kako su baš danas razgovarali o tome trebaju li i djeca u samoizolaciji pisati maturu:

Sada bi iz Stožera trebali pojasniti hoće li se onima koji su dobili visoke kazne od nekoliko tisuća kuna zbog kršenja samoizolacije, iste i poništiti.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST