92% roditelja ne zna što njihova djeca gledaju na internetu

Written by on 15/04/2019

Čak 92% roditelja ne zna što njihova djeca gledaju na internetu. A još zastrašujući podatak koji djeca ne mogu shvatiti jest da svaka fotografija ili video zapis koji objave ostaje zabilježen u virtualnom svijetu i njegova dostupnost i trajnost traje zauvijek.

Tableti, pametni telefoni i sva nova tehnologija je potpuno promijenila okruženje u kojem djeca danas odrastaju. Promijenio se način na koji se igraju, na koji komuniciraju i provode slobodno vrijeme, a isto tako i način na koji uče i informiraju se. Djeca često u tom virtualno svijetu pretjeruju, te se to odražava na njihovo zdravstveno stanje.

Rekla je ovo pravobraniteljica za djecu, gospođa Helenca Pirnat Drgaičević poručuje svim roditeljima da budu odgovorni te da više brinu o zaštiti privatnosti djeteta koja se često olako shvaća kada je riječ o internetu.

Sve je niža kronološka dob u kojoj se djeca susreću s internetom:

Nemojte krivo shvatiti, Internet nije loš, Internet je dobar alat, samo kako kaže pravobraniteljica, bitno je kako se on koristi:

Sudski vještak za digitalne tehnologije, sigurnost i zaštitu djece na internetu i ravnatelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osjeka, Tomislav Ramljak, poslao je poruku i savjet roditeljima no prvenstveno djeci:

Tako je Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u suradnji s tvrtkom A1 pokrenuo akciju kojom bi se ranjiva dob zaštitila, te kako bi se podigla svijest kod ove problematike:

Na konferenciji je bio prisutan i 19-godišnji youtuber i bloger Marko Vuletić koji itekako ima iskustva s virtualnim svijetom.

Na internetu se također sve češće mogu vidjeti komentari mržnje, što od starijih što od mlađih. Takvi ljudi nisu svjesni da mogu povrijediti osobe. Marko Vuletić na svojoj je koži osjetio negativne ružne komentare, a on nažalost, nije jedini, te ti komentari znaju biti brutalni.

 

Istraživanje koje je za A1 Hvatska provela tvrtka IPSOS, 92% roditelja ne koristi aplikacije za zaštitu djece i njihov siguran pristup internetu, a čak 93% ih niti ne želi koristiti, što je još jedan dokaz koliko je javnost nedovoljno upoznata s opasnostima i prijetnjama kojima djeca mogu biti izložena na internetu.

Neke od situacija s kojima se djeca susreću na internetu su neprimjerenog seksualnog i ideološkog sadržaja, nenamjerno stvaraju kontakte sa cyber predatorima, youtuberi pozivaju na razne opasne izazove te stvaraju iskrivljenu sliku o sebi, te osjećaj manje vrijednosti zbog manjka popularnosti na društvenim mrežama, i još puno teških sadržaja.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST